Cukinie zapiekane z komosą i pieczarkami

Cukinie zapiekane z komosą i pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kasza quinoa

    1/2 szklanki
  • cukinia

    3 sztuki
  • pierś z kurczaka

    1 sztuka
  • pieczarki

    200 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • parmezan starty

    4 łyżki
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • olej

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

    1/2 łyżeczki
  • papryka słodka mielona

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinie przeciąć na pół. Za pomocą łyżeczki wydrążyć gniazda nasienne. Komosę ugotować w 300 ml osolonej wody. Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć do zrumienienia. Dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, doprawić sosem sojowym, pieprzem, papryką oraz (opcjonalnie) solą. Przesmażoną pierś z cebulą przełożyć do komosy. Na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę pieczarki. Dodać do reszty składników. Cukinie nadziewać farszem i posypać parmezanem. Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 minut. Podawać od razu po przygotowaniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Konczi

27.05.2017 16:58
uwielbiam takie cukinie :)

MonikaW

15.09.2016 21:28
Koniecznie muszę zrobić, bo z komosą nie robiłam nigdy

Babeczka35

18.08.2016 08:21
Bardzo takie lubię.

pestka

18.08.2016 08:16
bardzo smaczny obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat