Przepis i sposób przygotowania na: Burger rybny, DS XX odc. 1
Wszyscy znamy burgery mięsne, tymczasem zdrową i równie pyszna wersją jest burger rybny. Fishburger można zrobić z dowolnego mięsa ryby, Michel Moran poleca burger z łososia.
Burger rybny - jak zrobić krok po kroku:
Filet z łososia kroimy w drobną kostkę i dodajemy do miski. Szalotki i natkę pietruszki kroimy i przekładamy do miski. Następnie wbijamy jajko i całość łączymy. Wyciskamy sok z połowy limonki i wlewamy kilka kropel tabasco. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym Prymat. Formujemy burgery. Na patelnię wlewamy olej i smażymy burgera z dwóch stron przez ok 3-4 minuty.
Czerwoną cebulę siekamy w pióra. Na patelnię wlewamy olej, następnie wrzucamy cebulę, dodajemy cukier brązowy i podsmażamy na wolnym ogniu. Doprawiamy kardamonem Prymat. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody.
Ogórki kiszone i szalotkę drobno siekamy. W misce mieszamy majonez, ogórki oraz szalotkę. Dodajemy musztardą czeską Prymat oraz sok z limonki, doprawiamy do smaku solą.
Awokado kroimy na cienkie plasterki. Bułkę kroimy na pół i nakładamy sos. Następnie kładziemy garść rukoli oraz karmelizowaną cebulę, burger z łososia, a na wierzchu układamy plasterki awokado i połówkę bułki.