Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto owocowe z sosem z białej czekolady, DS XX odc. 7
Ciasto owocowe z sosem z białej czekolady łączy w sobie smaki, które podpasują i małym, i dużym. To idealny przepis dla całej rodziny! Połączenie słodkości białej czekolady, którą przełamuje delikatna nuta cytryny, a do tego brzoskwinie i maliny. Ciasto ma idealną wilgotną i puszystą konsystencję - koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Wymiary tortownicy: średnica 22 cm
Jak przygotować ciasto z owocami i polewą z białej czekolady?
Do dużej miski wsypujemy cukier i wbijamy jajka. Wlewamy olej rzepakowy i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wsypujemy cukier ze skórką cytryny Prymat mąkę oraz semolinę. Całość dokładnie miksujemy. Dodajemy proszek do pieczenia oraz skórkę z pomarańczy. Mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Doprawiamy odrobiną soli. Wrzucamy maliny. Brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki i dokładamy do masy, następnie mieszamy. Laskę wanilii Prymat kroimy na pół i wyciągamy ziarna, na koniec dodajemy do masy i całość mieszamy łyżką. Masę przekładamy do tortownicy. Wkładamy do piekarnika na tryb termoobieg, czas: 1 godzina, temperatura: 170 stopni.
Do garnka wkładamy kostki białej czekolady, wsypujemy cukier z cynamonem Prymat i dodajemy śmietankę. Podgrzewamy aż powstanie gładki sos. Na suchej patelni prażymy migdały.
Gotowe ciasto polewamy czekoladową polewą i posypujemy prażonymi migdałami. Na koniec dekorujemy malinami, brzoskwiniami i listkami świeżej mięty.