Przepis i sposób przygotowania na: Tajski kurczak z masłem orzechowym, DS XX odc. 2
Tajski kurczak w maśle orzechowym to danie wyjątkowe ze względu na składniki potrzebne do jego przygotowania oraz zachwycający efekt końcowy. Do jego przygotowania wykorzystuje się produkty słone, kwaśne i słodkie. Dzięki temu, danie jest ciekawe i z pewnością urozmaici Wasze codzienne obiadowe menu.
Jak przygotować tajskiego kurczaka z masłem orzechowym?
Do miski wlewamy śmietankę 12% i dodajemy masło orzechowe, mieszamy za pomocą rózgi. Dolewamy sos sojowy i ocet winny ryżowy oraz olej sezamowy. Z połowy limonki wyciskamy sok. Czosnek rozgniatamy nożem i siekamy, a następnie dodajemy do marynaty. Dodajemy starty imbir. Przyprawiamy curry Prymat.
W moździerzu ucieramy ziarna kolendry całej Prymat i dodajemy przyprawę do marynaty. Kurczaka wkładamy do miski i dokładnie mieszamy. Mięso przekładamy do garnka i dolewamy odrobinę marynaty. Pieczemy w piekarniku, funkcja termoobieg, temperatura 130 stopni, czas 15-20 minut.
Do miski wlewamy sos rybny, sok z limonki. Dodajemy drobno posiekany czosnek. Przyprawiamy papryką słodką mieloną Prymat. Obrane mango i ogórka kroimy w cienki plasterki. Papryczkę chilli kroimy na pół (wyrzucamy nasiona) i kroimy bardzo drobno. Czerwoną cebulę siekamy w piórka. Wszystkie składniki wkładamy do miski z sosem i dokładnie mieszamy. Dodajemy pokruszony twaróg tłusty.
Na talerz wykładamy sałatkę, a na wierzch kładziemy kurczaka i polewamy sosem.