Wytrawna tarta z cukinią

Wytrawna tarta z cukinią

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto:

  • mąka tortowa

    190 g
  • masło

    100 g
  • sól

    1 szczypta
  • woda zimna

    3-4 łyżki
  • ziarna sezamu

    2-3 łyżki

Składniki na nadzienie:

  • cukinia

    1 sztuka
  • ser feta

    100 g
  • jajka

    3 sztuki
  • kwaśna śmietana

    4-5 łyżki
  • sól

    do smaku
  • czarny pieprz mielony Prymat

    do smaku
  • ząbki czosnku

    2-3 ząbki
  • bazylia posiekana

    1 łyżka
  • pomidory suszone Smak

    5 sztuk
  • oliwa

    1-2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta:
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy posiekane masło i sezam i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto chowamy na ok. 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy do tarty o średnicy 25 cm. Nadmiar ciasta odcinamy, a formę wkładamy na 15 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy przez ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze ok. 5 minut. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Przygotowanie nadzienia:
Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie plasterki, które delikatnie solimy i smarujemy oliwą. Na spodzie tarty układamy plasterki cukinii, dodajemy pokruszony lub pokrojony w kostkę ser feta. W miseczce mieszamy jajka ze śmietaną, dodajemy pokrojone w plasterki suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i listki bazylii. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy.

Przygotowanym nadzieniem zalewamy cukinie. Tarte wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na ok. 35-40 minut.

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

dollce

16.08.2015 20:50
wygląda cudownie

W poszukiwaniu inspiracji

16.08.2015 11:15
Wygląda bardzo smakowicie :)

ilka01

16.08.2015 10:53
Pysznosci :-)

berys18

16.08.2015 10:35
wygląda przepysznie

w mojej kuchni

16.08.2015 07:34
pyszne jedzonko do zjedzenia

IKrakowianka

15.08.2015 22:42
wygląda super!

Iwusia

15.08.2015 22:33
ależ ona musi być smaczna

Renataj

15.08.2015 21:37
Interesujący pomysł.

kuchcik89

15.08.2015 21:23
ciekawy smak :)

Katarzyna/kate1980

15.08.2015 21:06
apetycznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat