Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia zapiekana z kaszanką

5.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki:

cukinia 3 sztuki
kaszanka 300 gramów
cebula 1 sztuka
kapary 2-3 łyżki
posiekane listki tymianku 1 łyżka
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia zapiekana z kaszanką

Kroki postępowania

1

Cebulę pokroić w drobną kostkę, chwilę smażyć na odrobinie oleju, dodać kaszankę pokrojona w plastry (bez osłonek)wydrążone środki, pokrojone w kostkę i pół pęczku tymianku. Smażyć do uzyskania jednolitej masy.

Krok 1 - Cukinia zapiekana z kaszanką foto
2

Cukinie umyć, osuszyć i przekroić na pół. Łyżeczką wydrążyć środki, których nie wyrzucamy. Posypać solą i ziołami, odstawić na 15 min, żeby puściły soki.

Krok 2 - Cukinia zapiekana z kaszanką foto
3

Z każdej połówki zlać sok i napełniać farszem kaszankowym. Na wierzchu ułożyć kapary lekko dociskając w farsz oraz gałązki tymianku. Skropić olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok 20 min aż cukinia będzie miękka a kaszanka zapieczona.

Krok 3 - Cukinia zapiekana z kaszanką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 07.07.2015 08:52
smaczny pomysł
patryska76 06.07.2015 15:50
ciekawy pomysł na cukinię ;-)
jasiek 06.07.2015 15:35
cudowne połączenie i ekstra wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak