Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ABC Przyprawiania: Sosy sałatkowe - zainspiruj się na grilla!

ABC Przyprawiania: Sosy sałatkowe - zainspiruj się na grilla!

Gdy na grillu prym(at) wiodą karkówka, kiełbaski, sery i szaszłyki, warto zadbać o ich atrakcyjną oprawę i dodatki, które wniosą nieco koloru i urozmaicą ucztę. Sałatki to nieograniczone możliwości łączenia smaków i aromatów. Już kilka prostych składników wystarczy, aby przygotować pyszną kompozycję. Grillowanie nie wymaga dużego zaangażowania, dlatego postaw na równie proste w przygotowaniu sałatki. Pomogą Ci w tym sosy sałatkowe! Oto kilka propozycji, które pokochasz w sezonie grillowym i nie tylko.

Sosy sałatkowe - smak, wygoda i oszczędność czasu

Odpowiednie doprawienie sałatek ma ogromne znaczenie. Dobrej jakości przyprawy, świeże i suszone zioła potrafią odmienić smak całości, nadają intensywność i głębię. Sos spaja pozostałe składniki sałatki i nadaje im pewien ton. Dodając odpowiedni dressing, możemy np. wprowadzić orientalne nuty, przełamać słodycz owoców. Świeże zioła od razu wprowadzają lekkość. Zalety odpowiednio doprawionych sosów sałatkowych można by długo mnożyć, ale przejdźmy do konkretów. Jakie sosy sałatkowe podkręcą Twoje grillowane dania?

Sos do sałatki greckiej

Grill kojarzy się z wyśmienitą pogodą za oknem, letnim popołudniem, kiedy bez pośpiechu możemy cieszyć się pysznym posiłkiem na świeżym powietrzu. Z Sosem sałatkowym greckim Prymat przygotujesz sałatki, które świetnie wpisują się w ten obraz. Jak zrobić sos grecki do sałatek? Przygotowanie go zajmuje dosłownie chwilę - wystarczy zawartość opakowania zmieszać z dobrej jakości oliwą lub z jogurtem naturalnym.

Śródziemnomorska kuchnia to lekkość, świeże, chrupiące warzywa i sos z wyczuwalnymi ziołami oraz czosnkową nutą. Aromat oregano, bazylii, suszonych pomidorów świetnie pasuje do tradycyjnych składników na sałatkę grecką.

Sos grecki wykorzystasz jednak również do innych kompozycji. Przygotuj grillową ucztę w prawdziwie śródziemnomorskim stylu! Na ruszt wrzuć souvlaki, czyli nadziane na szpikulec zamarynowane kawałki mięsa - kurczaka, jagnięciny lub wieprzowiny. Najlepiej będą smakować z pitą oraz świeżymi warzywami, których smak urozmaici sos grecki.

sos do sałatki greckiej

Sos winegret do sałatki

Ponieważ na grillu królują lekkie sałatki, sos winegret to kolejna propozycja, która sprawdzi się doskonale. Ten bardzo klasyczny dressing jest charakterystyczny dla kuchni francuskiej. 

Sos sałatkowy vinaigrette z błonnikiem i czarnuszką Prymat łączy w sobie zioła, takie jak pietruszka, bazylia, estragon, tymianek i oregano. Ma dodatek błonnika oraz czarnuszki, która świetnie prezentuje się na sałatkach.

Vinaigrette charakteryzuje się wyrazistym, lekko kwaśnym smakiem, z cytrynowymi i mocno ziołowymi nutami. Doda charakteru nawet bardzo prostym kompozycjom. Rukola, gruszka, kozi ser, włoskie orzechy, żurawina i sos winegret to bardzo wykwintne i pyszne połączenie. Sos świetnie pasuje też do pomidorów z mozzarellą, a także do grillowanych warzyw.

sos winegret do sałatki

Sos do sałatki Cezar - czosnkowy

Sałatka Cezar, czyli soczysta pierś kurczaka, podana z sałatą, parmezanem i grzankami, swój sekret smaku zawdzięcza wyjątkowemu sosowi. Jego przygotowanie nie musi być jednak trudne i nie wymaga wielu składników. Sos czosnkowy cezar Prymat łączy w sobie lekką pikantność i ziołowe nuty lubczyku, natki pietruszki, gorczycy.

Wykorzystaj sałatkę Cezar, aby zaserwować grillowanego kurczaka. Całość możesz urozmaicić pomidorkami koktajlowymi albo kaparami. Gotowy sos czosnkowy do sałatki będzie pasował do bardzo wielu połączeń składników. Dopełni smak sałatki z grillowanym serem halloumi, rukolą, orzechami włoskimi i pomarańczą. W tej kompozycji z jednej strony podkreśla smak sera, a z drugiej stanowi przyjemny kontrast dla słodkiej pomarańczy.

sos do sałatki cezar czosnkowy

Czosnkowy sos do sałatek sprawdzi się też doskonale do doprawienia grillowanych warzyw - cukinii, bakłażana czy papryki. W połączeniu z majonezem i odrobiną wody możesz zaserwować go jako dip do chipsów lub łodygi selera i pokrojonej w słupki marchewki.

Grillowanie to sama przyjemność! Do dań z rusztu warto podać sałatki. Tym bardziej że ich przygotowanie jest niezwykle proste, a w dbaniu o wyrazisty smak pomogą Ci sosy sałatkowe.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak