Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fondue serowe z warzywami, DS XX odc. 8

3.0
(0)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Fondue serowe z warzywami - rewelacyjna przekąska, idealna na kolację ze znajomymi. Fondue jest przygotowane z 2 rodzajów sera: gruyère oraz ementaler.

Składniki:

wino białe wytrawne 200 mililitrów
sok z cytryny 200 mililitrów
ser gruyere 200 gramów
ser ementaler 200 gramów
czosnek 1 ząbek
bagietka 1 sztuka
oliwa 1 łyżka
masło 2 łyżki
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Prymat 3 łyżeczki
ziemniaki młode 10 sztuk
Rozmaryn suszony Prymat 2 łyżeczki
brokuły 1 główka
Sól warzona alpejska jodowana drobnoziarnista 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Fondue serowe z warzywami, DS XX odc. 8

Fondue serowe to idealna przekąska dla wielbicieli wszelkiego rodzajów sera. Fondue najlepiej smakuje z grzankami, kawałkami bagietki lub chrupiącymi warzywami. Do fondue serowego pasuje również lampka wina.

Fondue serowe krok po kroku:

1

Sery kroimy na drobne kawałki lub ścieramy na tarce. Do garnka wlewamy białe wino oraz sok z cytryny i podgrzewamy do 90 stopni. Wrzucamy powoli kawałki sera. Z użyciem termosondy sprawdzamy temperaturę gotowania. Jeśli nie masz termosondy, podgrzewaj do całkowitego roztopienia sera.

2

Bagietkę kroimy w kostkę i układamy w formie. Polewamy oliwą i doprawiamy suszonymi pomidorami Prymat. Wkładamy do piekarnika funkcja termoobieg, temperatura 150 stopni, czas 5 minut.

3

Na patelni roztapiamy masło. Ziemniaki wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Przyprawiamy rozmarynem suszonym Prymat. Na patelnię dokładamy brokuły. Warzywa doprawiamy solą alpejską warzoną jodowaną drobnoziarnistą Prymat.

4

Do naczynia przeznaczonego do founde przelewamy roztopiony ser (naczynie można opcjonalnie natrzeć ząbkiem czosnku).

Na talerzu wykładamy dodatki ziemniaki i brokuły. Grzanki podajemy w miseczce.

Fondue serowe to danie pochodzące ze Szwajcarii. Ważne, aby przygotowując je wybrać dobre gatunki serów. Na pewno sprawdzi się ser ementaler, gruyer czy cheddar.

Pod tym linkiem znajdziesz  inny przepis na fondue serowe.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak