Przepis i sposób przygotowania na: Fondue serowe z warzywami, DS XX odc. 8
Fondue serowe to idealna przekąska dla wielbicieli wszelkiego rodzajów sera. Fondue najlepiej smakuje z grzankami, kawałkami bagietki lub chrupiącymi warzywami. Do fondue serowego pasuje również lampka wina.
Fondue serowe krok po kroku:
Sery kroimy na drobne kawałki lub ścieramy na tarce. Do garnka wlewamy białe wino oraz sok z cytryny i podgrzewamy do 90 stopni. Wrzucamy powoli kawałki sera. Z użyciem termosondy sprawdzamy temperaturę gotowania. Jeśli nie masz termosondy, podgrzewaj do całkowitego roztopienia sera.
Bagietkę kroimy w kostkę i układamy w formie. Polewamy oliwą i doprawiamy suszonymi pomidorami Prymat. Wkładamy do piekarnika funkcja termoobieg, temperatura 150 stopni, czas 5 minut.
Na patelni roztapiamy masło. Ziemniaki wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Przyprawiamy rozmarynem suszonym Prymat. Na patelnię dokładamy brokuły. Warzywa doprawiamy solą alpejską warzoną jodowaną drobnoziarnistą Prymat.
Do naczynia przeznaczonego do founde przelewamy roztopiony ser (naczynie można opcjonalnie natrzeć ząbkiem czosnku).
Na talerzu wykładamy dodatki ziemniaki i brokuły. Grzanki podajemy w miseczce.