Domowa pizza na cienkim spodzie

Domowa pizza na cienkim spodzie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    0,5 kilograma
  • drożdże

    30 gramów
  • oliwa

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    0,5 łyżeczki
  • cukier drobny

    1 łyżeczka
  • woda ciepła

    250 mililitrów
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Domowa pizza na cienkim spodzie

Kroki postępowania

Krok 1 - Domowa pizza na cienkim spodzie foto

Ciasto:

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać mąkę i cukier. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.

Krok 2 - Domowa pizza na cienkim spodzie foto

Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę i rozwałkowujemy cienko na koło.

Krok 3 - Domowa pizza na cienkim spodzie foto

Boczki lekko zaginamy do środka ciasto smarujemy ketchupem posypujemy bazylią, oregano i serem żółtym.

Krok 4 - Domowa pizza na cienkim spodzie foto

Nie pisałam innych składników, bo każdy lubi z czym innym. Można dać szynkę, boczek, kiełbasę, pomidory, paprykę, pieczarki, kukurydze i wiele innych na co mamy tylko ochotę. Ja robiłam z szynką, kiełbasą, serem żółtym, papryką i pomidorem.

Krok 5 - Domowa pizza na cienkim spodzie foto

Pizzę pieczemy w temperaturze 180 stopni około 12-15 minut.

Krok 6 - Domowa pizza na cienkim spodzie foto

Przepis na ciasto pochodzi z włoskiej restauracji mojego przyjaciela. Życzę smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Paulina 5 dni temu
korzystam z tego przepisu czesto, u mnie wychodzi na 3 pizze (pozostala "polowa" tak wyrosnie ze da rade 2 kolejne zrobic), polecam kazdemu kto lubi pizze na cienkim ciescie
Karolina 28.12.2022 12:32
Zrobiłam jak w przepisie a nie wyszła. Strasznie czuć drożdże i ciasto jest bez smaku ;/
Agata 19.11.2022 14:33
Proszę o informację czy rozpuszczamy drożdże w wodzie?
Doradca Smaku 21.11.2022 12:11
Dzień dobry Agato! Tak jest, drożdże należy rozpuścić w 250 ml ciepłej wody, a następnie dodać mąkę i cukier. Z tej masy wyrabiamy ciasto. Uzupełniłem informację w przepisie, aby nie było żadnych wątpliwości. pozdrawiam, Doradca Smaku
Sandra87 01.10.2022 12:39
A co z tą drugą częścią ciasta?
Sandra87 01.10.2022 12:42
Nic z przygotowania nie jest konkretnie wypisane! Dajemy nie rozpuszczone drożdże?
Ela_K 18.10.2013 13:59
Domowa najlepsza bo wiem co jemy i dodajemy na pizzę to co lubimy
Ania84 18.10.2013 11:27
nie ma to jak zrobić samemu :) smakuje wyśmienicie bo każdy może dodać to co lubi najbardziej
sara1 18.10.2013 10:16
domowa najlepsza
Janina 18.10.2013 10:15
Najlepsza domowa pizza;)
juuusta 18.10.2013 10:01
dobra bo domowa ale też wolę na sosie pomidorowym :)
aniagdz 18.10.2013 09:47
dla mnie lepsze jest na sosie z pomidorów:) ale oczywiście to kwestia czasu.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat