Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
0,5 kilograma -
drożdże
30 gramów -
oliwa
1 łyżeczka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
0,5 łyżeczki -
cukier drobny
1 łyżeczka -
woda ciepła
250 mililitrów
Przepis i sposób przygotowania Domowa pizza na cienkim spodzie
Kroki postępowania
Ciasto:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać mąkę i cukier. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę i rozwałkowujemy cienko na koło.
Boczki lekko zaginamy do środka ciasto smarujemy ketchupem posypujemy bazylią, oregano i serem żółtym.
Nie pisałam innych składników, bo każdy lubi z czym innym. Można dać szynkę, boczek, kiełbasę, pomidory, paprykę, pieczarki, kukurydze i wiele innych na co mamy tylko ochotę. Ja robiłam z szynką, kiełbasą, serem żółtym, papryką i pomidorem.
Pizzę pieczemy w temperaturze 180 stopni około 12-15 minut.
Przepis na ciasto pochodzi z włoskiej restauracji mojego przyjaciela. Życzę smacznego!
Komentarze (11)
Załaduj więcej komentarzy (1)