Pizza wegetariańska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szkl.
  • drożdże suche

    1 łyżeczka
  • olej roślinny

    2 łyżeczki
  • woda letnia

    3/4 szkl.
  • sól

    1/4 łyżeczki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • zioła

    1 łyżeczka
  • przecier pomidorowy

    1 mała puszka
  • czosnek

    2 ząbki
  • zioła

    1 łyżeczka
  • olej

    2 łyżki
  • cebula

    1 szt.
  • brokuł

    1 szt.
  • pieczarki

    5-7 szt.
  • kukurydza

    garść
  • pomidorki koktajlowe

    5-6 szt.
  • ser żółty

    2 plasterki
  • mozzarella

    1 szt.
  • woda

    kilka (gorąca)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto:
- mąka pszenna - 2 szkl.;
- suche drożdże - 1 płaska łyżeczka;
- olej z oliwek lub roślinny - 2 łyżeczki;
- letnia woda - 3/4 szkl.;
- sól - szczypta, ok.1/4 łyżeczki,
- cukier - 1 łyżeczka;
- zioła - 1 łyżeczka, np. oregano, zioła prowansalskie, bazylia;

Składniki na sos pomidorowy:
- przecier pomidorowy - małe opakowanie;
- woda gorąca - kilka łyżek;
- czosnek - 2 ząbki;
- zioła - 1 łyżeczka ziół np. oregano, zioła prowansalskie, bazylia, pieprz czarny;
- olej - 2 łyżki;

Dodatki:
- mały brokuł;
- kilka pieczarek;
- cebula;
- kukurydza z puszki - garść;
- pomidorki koktailowe - 5-6 szt.;
- ser żółty - 2-3 plasterki lub starty parmezan;
- mozzarella;

Przygotowanie ciasta:

Do szklanki z letnią wodą wsypujemy drożdże, sól, cukier i dolewamy olej – całość starannie mieszamy przez 3-4 minuty. Zawartość wlewamy do miseczki z przesianą mąką pszenną i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto na pizze jest już odpowiedniej konsystencji odstawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinkę np. do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 stopni.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na delikatnie posmarowane olejem lub masłem blachy lub wyłożone papierem do pieczenia – równomiernie rozkładamy ciasto na całą powierzchnię blach, formujemy grubszy brzeg.

Przygotowanie sosu:

Koncentrat przekładamy do miski, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy zioła mocno roztarte w palcach (sól, cukier ewentualnie do smaku) i mieszamy to z gorącą wodą.
W zależnosci od tego jaki mamy koncentrat, różna będzie ilość dodanej wody. Sos powinien być rzadki, jak śmietana. Zostawiamy do przestudzenia, najlepiej w lodówce na ok.15 min.

Przygotowanie pizzy:

Podczas wyrastania ciasta trzeba przygotować składniki na pizze. Kukurydzę osączyć z zalewy. Pomidorki umyć i pokroić na plasterki. Mozzarellę osączyć i pokroić na plastry ok. 0,5 cm. Brokuły podzielić na małe różyczki i razem z pieczarkami umyć i wrzucić na posolony wrzątek ( brokuł gotować 7 min. a pieczarki - 15 min.). Po tym czasie warzywa wyjąć, osączyć z wody i ostudzić, pieczarki pokroić na grubsze plasterki. Na patelni rozgrzać olej z odrobiną masła, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Dodać pieczarki i podsmażyć delikatnie, tak, żeby z pieczarek odeszło trochę wody. Na uformowane ciasto wykładamy sos pomidorowy i równomiernie go rozprowadzamy. Układamy po kolei: ser żółty lub starty parmezan, pieczarki, kukurydzę, brokuły, pomidorki i na wierzch plasterki mozzarelli.
Wstawiamy ciasto do rozgrzanego piekarnika - ok. 230 stopni i pieczemy około 10-15 minut (trzeba pilnować żeby zbyt mocno się nie przypaliła).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wafelek2601 01.09.2014 10:56
pyszna pizza
EmciaPichci 29.03.2014 19:01
domowa najlepsza! a jakie piękne kolory! :)
Lis 04.10.2013 14:06
wygląda bardzo smakowicie:)
mufinka79 28.09.2013 10:55
Pyszna, kolorowa i zdrowa :)
marinia 28.09.2013 10:27
Wygląda przepięknie. Małe arcydzieło na talerzu :)
Olga_SK 28.09.2013 09:18
Lubię, jak na pizzy jest dużo kolorów :)
LoLa 28.09.2013 07:19
wygląda smakowicie
Jadwiga/Jaga85 27.09.2013 23:22
ALE ONA MUSI BYĆ PYSZNA!
Krzysztof15 27.09.2013 21:56
pysznie wyglada
rafał5 27.09.2013 21:47
fajny przepis i na pewno pyszna pizza.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat