Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
2 szkl. -
drożdże suche
1 łyżeczka -
olej roślinny
2 łyżeczki -
woda letnia
3/4 szkl. -
sól
1/4 łyżeczki -
cukier
1 łyżeczka -
zioła
1 łyżeczka -
przecier pomidorowy
1 mała puszka -
czosnek
2 ząbki -
zioła
1 łyżeczka -
olej
2 łyżki -
cebula
1 szt. -
brokuł
1 szt. -
pieczarki
5-7 szt. -
kukurydza
garść -
pomidorki koktajlowe
5-6 szt. -
ser żółty
2 plasterki -
mozzarella
1 szt. -
woda
kilka (gorąca)
Sposób przygotowania
- mąka pszenna - 2 szkl.;
- suche drożdże - 1 płaska łyżeczka;
- olej z oliwek lub roślinny - 2 łyżeczki;
- letnia woda - 3/4 szkl.;
- sól - szczypta, ok.1/4 łyżeczki,
- cukier - 1 łyżeczka;
- zioła - 1 łyżeczka, np. oregano, zioła prowansalskie, bazylia;
Składniki na sos pomidorowy:
- przecier pomidorowy - małe opakowanie;
- woda gorąca - kilka łyżek;
- czosnek - 2 ząbki;
- zioła - 1 łyżeczka ziół np. oregano, zioła prowansalskie, bazylia, pieprz czarny;
- olej - 2 łyżki;
Dodatki:
- mały brokuł;
- kilka pieczarek;
- cebula;
- kukurydza z puszki - garść;
- pomidorki koktailowe - 5-6 szt.;
- ser żółty - 2-3 plasterki lub starty parmezan;
- mozzarella;
Przygotowanie ciasta:
Do szklanki z letnią wodą wsypujemy drożdże, sól, cukier i dolewamy olej – całość starannie mieszamy przez 3-4 minuty. Zawartość wlewamy do miseczki z przesianą mąką pszenną i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto na pizze jest już odpowiedniej konsystencji odstawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinkę np. do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 stopni.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na delikatnie posmarowane olejem lub masłem blachy lub wyłożone papierem do pieczenia – równomiernie rozkładamy ciasto na całą powierzchnię blach, formujemy grubszy brzeg.
Przygotowanie sosu:
Koncentrat przekładamy do miski, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy zioła mocno roztarte w palcach (sól, cukier ewentualnie do smaku) i mieszamy to z gorącą wodą.
W zależnosci od tego jaki mamy koncentrat, różna będzie ilość dodanej wody. Sos powinien być rzadki, jak śmietana. Zostawiamy do przestudzenia, najlepiej w lodówce na ok.15 min.
Przygotowanie pizzy:
Podczas wyrastania ciasta trzeba przygotować składniki na pizze. Kukurydzę osączyć z zalewy. Pomidorki umyć i pokroić na plasterki. Mozzarellę osączyć i pokroić na plastry ok. 0,5 cm. Brokuły podzielić na małe różyczki i razem z pieczarkami umyć i wrzucić na posolony wrzątek ( brokuł gotować 7 min. a pieczarki - 15 min.). Po tym czasie warzywa wyjąć, osączyć z wody i ostudzić, pieczarki pokroić na grubsze plasterki. Na patelni rozgrzać olej z odrobiną masła, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Dodać pieczarki i podsmażyć delikatnie, tak, żeby z pieczarek odeszło trochę wody. Na uformowane ciasto wykładamy sos pomidorowy i równomiernie go rozprowadzamy. Układamy po kolei: ser żółty lub starty parmezan, pieczarki, kukurydzę, brokuły, pomidorki i na wierzch plasterki mozzarelli.
Wstawiamy ciasto do rozgrzanego piekarnika - ok. 230 stopni i pieczemy około 10-15 minut (trzeba pilnować żeby zbyt mocno się nie przypaliła).
Komentarze (19)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (9)