Przepis i sposób przygotowania na: Bezglutenowa pizza
1. Zacznij od sosu:
Pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.
Rozgrzej oliwę, czosnek, chwilę podsmaż (nie dopuść by zbrązowiał), dodaj pomidory, oregano, sól, pieprz. Przykryj, duś 10-15 minut, zdejmij pokrywkę, odparuj nadmiar wody. Ostudź, przetrzyj przez sito lub zblenduj.
2. Ciasto:
Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. Wymieszaj z mąką i szczyptą soli. Zagnieć szybko ciasto, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość dodaj oliwę i jeszcze raz zagnieć. Odstaw na około 10 minut. Uformuj placek.
3. Posmaruj sosem pomidorowym, ułóż szynkę i mozzarellę. Piec około 10-15 minut w temperaturze 200-220 stopni. W tym czasie pokrój suszone pomidory.
Po wyjęciu pizzy z pieca, ułóż pomidory, bazylię o posyp startym parmezanem.