Bezglutenowa pizza

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka kukurydziana

    0,5 szklanki
  • mąka ryżowa

    0,5 szklanki
  • woda letnia

    0,5 szklanki
  • oliwa

    4 łyżki
  • drożdże świeże

    25 gramów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta

Sos pomidorowy:

  • pomidory

    3-4 sztuki
  • oliwa

    1 łyżka
  • Oregano suszone Prymat

    2 szczypty
  • czosnek

    1-2 ząbki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta

Topping:

  • szynka gotowana

    2-3 plastry
  • mozzarella

    125 gramów
  • pomidory suszone Smak

    5-6 połówek
  • bazylia świeża

  • parmezan

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Zacznij od sosu:
Pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.
Rozgrzej oliwę, czosnek, chwilę podsmaż (nie dopuść by zbrązowiał), dodaj pomidory, oregano, sól, pieprz. Przykryj, duś 10-15 minut, zdejmij pokrywkę, odparuj nadmiar wody. Ostudź, przetrzyj przez sito lub zblenduj.

2. Ciasto:
Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. Wymieszaj z mąką i szczyptą soli. Zagnieć szybko ciasto, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość dodaj oliwę i jeszcze raz zagnieć. Odstaw na około 10 minut. Uformuj placek.

3. Posmaruj sosem pomidorowym, ułóż szynkę i mozzarellę. Piec około 10-15 minut w temperaturze 200-220 stopni. W tym czasie pokrój suszone pomidory.

Po wyjęciu pizzy z pieca, ułóż pomidory, bazylię o posyp startym parmezanem.


lee-aa
Na cieście możesz ułożyć ulubione składniki, a sos oczywiście można zrobić z koncentratu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marcia7 21.09.2014 15:10
taka w moim guście
IlonaAlbertos 21.09.2014 13:50
Zasmakowałaby mi.
IwonaDD 21.09.2014 13:29
pięknie wyszła

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat