Co na obiad: Pizza capricciosa wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Co powiecie na pyszną, domową pizzę z pieczarkami i szynką. W przepisie znajdziecie składniki na idealny sos pomidorowy i sprawdzone ciasto na pizzę. To ciasto możecie wykorzystać do zrobienia calzone. Sprawdźcie!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna typ 500

    500 gramów
  • cukier

    1 łyżeczka
  • mleko

    2 łyżki
  • oliwa

    1 łyżka
  • woda

    200 mililitrów
  • drożdże suche

    4 gramy
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna typ 500

    do podsypywania

Sos:

  • passata pomidorowa

    250 mililitrów
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

    1 łyżeczka
  • cukier

    2 łyżeczki
  • Przyprawa do dań z makaronu i kuchni włoskiej Prymat

    2 łyżeczki

Dodatki:

  • mozzarella

    75 gramów
  • cebula

    1/3 sztuki
  • szynka

    2 plastry
  • pieczarki

    50 gramów
  • Oregano suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • sos pomidorowy

    50 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto mieszamy w misce, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto rośnie, do passaty dodajemy czosnek, cukier, oliwę oraz przyprawę do makaronu i dokładnie mieszamy. Składniki kroimy na kawałki wygodne do jedzenia, przy czym pieczarki posypujemy solą oraz pieprzem, żeby puściły wodę.

Kiedy ciasto wyrosło, podsypujemy je łyżką mąki, wyciągamy na blat, wyrabiamy przez 1-2 minuty po czym formujemy placek, który przekładamy na spód foremki do ciasta.

Tak przygotowany spód smarujemy sosem, posypujemy serem, układamy dodatki, posypujemy oregano oraz świeżym tymiankiem.

Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do maksimum, opcja góra-dół, na samym spodzie piekarnika przez ok 6-7 minut.

Smacznego!

Jeśli smakowało Wam ciasto, zróbcie z niego inną wersję pizzy, czyli calzone.

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ka_mi_la_11 07.06.2020 18:37
Te ciasto nigdy nie wychodzi takie luźne i "mokre". Zawsze w tych proporcjach jest wręcz suche... Sprawdźcie dokładne proporcje. Po zrobieniu pizzy jest dobre, ale nie jest takie łatwe do wyrabiania.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat