Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Pizza capricciosa wg Piotra Ogińskiego
Klasyk kuchni włoskiej - pizza capriciossa. Cienki spód z ciasta na pizzę, a na to dodatki - obowiązkowo szynka, mozzarella, pieczarki, a także pomidory.
Uniwersalna w smaku, podana na stół znika w błyskawicznym tempie, smakuje małym i dużym. To, jak skusisz się i ją przygotujesz w domu?
Składniki na ciasto mieszamy w misce, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto rośnie, do passaty dodajemy czosnek, cukier, oliwę oraz przyprawę do makaronu i dokładnie mieszamy. Składniki kroimy na kawałki wygodne do jedzenia, przy czym pieczarki posypujemy solą oraz pieprzem, żeby puściły wodę.
Kiedy ciasto wyrosło, podsypujemy je łyżką mąki, wyciągamy na blat, wyrabiamy przez 1-2 minuty po czym formujemy placek, który przekładamy na spód foremki do ciasta.
Tak przygotowany spód smarujemy sosem, posypujemy serem, układamy dodatki, posypujemy oregano oraz świeżym tymiankiem.
Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do maksimum, opcja góra-dół, na samym spodzie piekarnika przez ok. 7-10 minut.
Smacznego!
Jeśli smakowało Wam ciasto, zróbcie z niego inną wersję pizzy, czyli calzone.