Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto:
-
mąka pszenna typ 500
500 gramów -
cukier
1 łyżeczka -
mleko
2 łyżki -
oliwa
1 łyżka -
woda
200 mililitrów -
drożdże suche
4 gramy -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 łyżeczka -
mąka pszenna typ 500
do podsypywania
Sos:
-
passata pomidorowa
250 mililitrów -
czosnek
2 ząbki -
oliwa
1 łyżeczka -
cukier
2 łyżeczki -
Przyprawa do dań z makaronu i kuchni włoskiej Prymat
2 łyżeczki
Dodatki:
-
mozzarella
75 gramów -
cebula
1/3 sztuki -
szynka
2 plastry -
pieczarki
50 gramów -
Oregano suszone Prymat
1 łyżeczka -
sos pomidorowy
50 mililitrów
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Pizza capricciosa wg Piotra Ogińskiego
Składniki na ciasto mieszamy w misce, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto rośnie, do passaty dodajemy czosnek, cukier, oliwę oraz przyprawę do makaronu i dokładnie mieszamy. Składniki kroimy na kawałki wygodne do jedzenia, przy czym pieczarki posypujemy solą oraz pieprzem, żeby puściły wodę.
Kiedy ciasto wyrosło, podsypujemy je łyżką mąki, wyciągamy na blat, wyrabiamy przez 1-2 minuty po czym formujemy placek, który przekładamy na spód foremki do ciasta.
Tak przygotowany spód smarujemy sosem, posypujemy serem, układamy dodatki, posypujemy oregano oraz świeżym tymiankiem.
Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do maksimum, opcja góra-dół, na samym spodzie piekarnika przez ok. 7-10 minut.
Smacznego!
Jeśli smakowało Wam ciasto, zróbcie z niego inną wersję pizzy, czyli calzone.
Komentarze (1)