Domowe mini pizze

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Rewelacyjny przepis na mini pizze z oliwkami, serem i kaparami. Doskonała przekąska na spotkanie z przyjaciółmi.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka do pizzy

    350 gramów
  • woda

    3/4 szklanki
  • drożdże świeże

    20 gramów
  • cukier

    1 łyżeczka
  • oliwa

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat

    1 szczypta
  • passata pomidorowa

    200 gramów
  • ser żółty

    200 gramów
  • pomidory suszone z ziołami Smak

    8 sztuk
  • oliwki zielone Smak

    8 sztuk
  • oliwki czarne Smak

    8 sztuk
  • kapary całe Smak

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowujemy rozczyn – w miseczce rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i połowę wody (letniej) a następnie mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy na ok. 10-15 minut w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną się pienić. Do misy przesypujemy mąkę, dodajemy przygotowany wcześniej rozczyn, oliwę z oliwek, szczyptę soli  i resztę wody. Łączymy składniki za pomocą blendera po czym przekładamy je na stolnicę i wyrabiamy ciasto ręcznie aż będzie miękkie i nie będzie kleić się do rąk. Odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut do wyrośnięcia.

Blachę smarujemy oliwą, dzielimy ciasto na 4 części i z każdego z nich formujemy koła. Przykrywamy placki ściereczką i dostawiamy po podrośnięcia na ok. 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni.

Kroimy pomidory suszone, oliwki i kapary. Ścieramy żółty ser.

Gotowe i wyrośnięte placki pizzy smarujemy passatą pomidorową i posypujemy przyprawą do pizzy. Na każdą pizzę nakładamy: oliwki, kapary, suszone pomidory i posypujemy serem.

Blaszkę z pizzami wkładamy do nagrzanego uprzednio piekarnika na ok. 10 minut. Podajemy ciepłe. 

SMAK_PL
Proporcje na 4 mini pizze.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat