Przepis i sposób przygotowania na: Domowe mini pizze
Domowe mini pizze, to:
- prosty przepis na szybkie w przygotowaniu przekąski;
- mniejsza wersja uwielbianej przez wszystkich pizzy;
Przygotowujemy rozczyn – w miseczce rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i połowę wody (letniej) a następnie mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy na ok. 10-15 minut w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną się pienić. Do misy przesypujemy mąkę, dodajemy przygotowany wcześniej rozczyn, oliwę z oliwek, szczyptę soli i resztę wody. Łączymy składniki za pomocą blendera po czym przekładamy je na stolnicę i wyrabiamy ciasto ręcznie aż będzie miękkie i nie będzie kleić się do rąk. Odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
Blachę smarujemy oliwą, dzielimy ciasto na 4 części i z każdego z nich formujemy koła. Przykrywamy placki ściereczką i dostawiamy po podrośnięcia na ok. 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni.
Kroimy pomidory suszone, oliwki i kapary. Ścieramy żółty ser.
Gotowe i wyrośnięte placki pizzy smarujemy passatą pomidorową i posypujemy przyprawą do pizzy. Na każdą pizzę nakładamy: oliwki, kapary, suszone pomidory i posypujemy serem.
Blaszkę z pizzami wkładamy do nagrzanego uprzednio piekarnika na ok. 10 minut. Podajemy ciepłe.