Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na pizzę:
-
drożdże świeże
15 gramów -
cukier
1/2 łyżeczki -
woda letnia
180 mililitrów -
mąka pszenna
225 gramów -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1/4 łyżeczki -
olej
30 mililitrów
Składniki na sos pomidorowy:
-
pomidory krojone z puszki
1 puszka -
cebula
1 sztuka -
czosnek
3 ząbki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku -
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat
do smaku -
oliwa
1 łyżka
Dodatkowo:
-
tuńczyk kawałki w oleju
1 puszka -
rukola
2 garście -
suszone pomidory
6-7 sztuk -
oliwki zielone
2 łyżki -
ser mozarella
150 gramów
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

Przygotowanie ciasta na pizzę:
W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy letnią wodę i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy rozczyn będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki.
W drugiej misce łączymy mąkę z solą, na środku robimy dołek i wlewamy do niego olej, a następnie drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.

Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 10 minut – powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy na 30-40 minut – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie delikatnie wciskamy ciasto ręką i wyrabiamy na gładką kulę. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkowujemy je na kształt krążka (z podanych składników zrobiłam dwie pizze o średnicy ok. 20 cm).

Przygotowanie sosu pomidorowego:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy pomidory z puszki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę dusimy aż odparuje płyn. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ziołami. Sos miksujemy i odstawiamy do ostudzenia.

Przygotowanie pizzy:
Rozwałkowane ciasto smarujemy cienko oliwą (uchroni to przed powstaniem zakalca). Następnie rozsmarowujemy sos, posypujemy serem i układamy dodatki poza rukolą.

Na gorącą pizzę układamy rukolę i podajemy.
Komentarze (6)
Nie masz konta? Zarejestruj się