Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Włoska pizza z tuńczykiem i rukolą

5.0
(38)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pizza to chyba najbardziej popularna potrawa kuchni włoskiej. Jej popularność zaczęłam się we Włoskim mieście - Neapolu. Dzisiaj każdy z nas może wykonać w domu ten wspaniały przysmak!

Składniki:

Składniki na pizzę:

drożdże świeże
15 gramów
cukier
0,5 łyżeczki
woda letnia
180 mililitrów
mąka pszenna
225 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
0,25 łyżeczki
Sklep Prymat
olej
30 mililitrów

Składniki na sos pomidorowy:

pomidory krojone z puszki
1 puszka
cebula
1 sztuka
czosnek
3 ząbki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat
do smaku
Sklep Prymat
oliwa
1 łyżka

Dodatkowo:

tuńczyk kawałki w oleju
170 gramów
rukola
2 garście
suszone pomidory
6-7 sztuk
oliwki zielone
2 łyżki
Sklep Prymat
ser mozarella
150 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Włoska pizza z tuńczykiem i rukolą

Pyszna pizza inspirowana włoską kuchnią. Przeczytaj dokładnie poszczególne etapy przygotowania tego przysmaku, aby ciasto wyszło idealnie chrupiące i miękkie w środku. Wybór dodatków, które znajdują się na tym cieście również nie jest przypadkowy. Wiecie jak ta pizza smakuje? A jak pachnie? Moja ulubiona - polecam serdecznie. 

Kroki postępowania

1

Przygotowanie ciasta na pizzę:

W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy letnią wodę i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy rozczyn będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki.

W drugiej misce łączymy mąkę z solą, na środku robimy dołek i wlewamy do niego olej, a następnie drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.

Krok 1 - Włoska pizza z tuńczykiem i rukolą foto
2

Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 10 minut – powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy na 30-40 minut – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie delikatnie wciskamy ciasto ręką i wyrabiamy na gładką kulę. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkowujemy je na kształt krążka (z podanych składników zrobiłam dwie pizze o średnicy ok. 20 cm).

Krok 2 - Włoska pizza z tuńczykiem i rukolą foto
3

Przygotowanie sosu pomidorowego:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy pomidory z puszki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę dusimy aż odparuje płyn. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ziołami. Sos miksujemy i odstawiamy do ostudzenia.

Krok 3 - Włoska pizza z tuńczykiem i rukolą foto
4

Przygotowanie pizzy:

Rozwałkowane ciasto smarujemy cienko oliwą (uchroni to przed powstaniem zakalca). Następnie rozsmarowujemy sos, posypujemy serem i układamy dodatki poza rukolą.

Krok 4 - Włoska pizza z tuńczykiem i rukolą foto
5
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-200 stopni przez 15-20 minut – najlepiej używając funkcji „włączony grzejnik dolny”

Na gorącą pizzę układamy rukolę i podajemy.
Krok 5 - Włoska pizza z tuńczykiem i rukolą foto

Nie masz w domu drożdży, a za chwilę wpadną niezapowiedziani goście? Wypróbuj przepis na pizzę bez dodatku drożdży. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 04.12.2014 16:10
apetyczna ta pizza :)
ada.la 04.12.2014 11:31
z rukolą jeszcze nie miałam okazji jeść
Hrabina w kuchni 03.12.2014 21:51
Ma wszystko co lubię :)
wioleczka83 03.12.2014 20:48
super przepis
Barbara13 03.12.2014 19:32
bardzo apetycznie się prezentuje :)
Renata22 03.12.2014 18:19
Świetna! Poczęstowałabym się kawałkiem!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak