Ciasto do pizzy

Ciasto do pizzy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    4 szklanki
  • drożdże świeże

    65 g
  • olej

    4 łyżeczki
  • sól

    1,5 łyżeczki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • zioła

  • woda

    1 i 1/3 (ciepła)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przepis na 2 formy o wymiarach 21 x 35 cm.

Zrobić rozczyn z drożdży: pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Gdy zrobią się płynne dosypać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Następnie wlać odrobinę ciepłej wody i ponownie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę wymieszać z solą, dodać olej, zioła ( oregano, bazylia ), wlać wodę oraz wyrośnięty rozczyn. Wymieszać i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby podsypywać mąką ). Pozostawić w ciepłym miejscu na około 30 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto rozwałkować/rozciągnąć i przenieść do form wysmarowanych olejem.

Posmarować sosem, nałożyć ulubione dodatki.

Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 230°C, najlepiej z grzaniem góra - dół.

Ciasto wychodzi średniej grubości, jest bardzo smaczne.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MarcinGotuje.pl 02.02.2014 19:17
przepis na ciasto jest ok, robię bardzo podobny, ale ciasto robię duuużo cieńsze :)
idealme 02.02.2014 19:17
domowa najlepsza!
Kulinarna Ja 02.02.2014 18:28
dobrze mieć taki sprawdzony przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat