Pizza z boczkiem, cebulą i kaparami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    10 gramów
  • woda letnia

    1/2 szklanki
  • mąka

    1,5 szklanki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat

    1 łyżeczka
  • oliwa

    2 łyżki

Farsz:

  • sos pomidorowy

    4 łyżki
  • boczek

    5 plastrów
  • pieczarki

    4 sztuki
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • ser żółty

    100 gramów
  • oliwki

    4 sztuki
  • kapary całe Smak

    10 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta:

Wodę podgrzewamy, aby była letnia. Wlewamy do miski, dodajemy drożdże, przyprawę do pizzy, sól, mąkę oraz olej. Wyrabiamy ciasto. Ma być niezbyt zbite, aby nie było twarde po upieczeniu. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

Przygotowanie farszu:

Wyrośnięte ciasto smarujemy sosem pomidorowym. Cebulę kroimy w piórka, a pieczarki, oliwki i boczek w plastry. Dowolnie układamy wszystkie składniki na cieście.

Pieczenie:

Całość posypujemy jeszcze przyprawą do pizzy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie, wyjmujemy pizzę z pieca, posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze przez 5-7 minut.

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 01.11.2014 19:52
bardzo apetyczna
Barbara13 25.01.2014 21:51
ale pyszności :) mniammm...
Kolorowa 25.01.2014 21:24
alee smakowita !!
margaret 25.01.2014 20:40
pięknie wygląda:)
Katarzyna/kate1980 25.01.2014 20:01
wygląda bardzo apetycznie
aisoglam 25.01.2014 17:29
Pychoteczka :)
probofka 25.01.2014 10:34
pyszności mniam
DorotaZ 25.01.2014 09:59
Uwielbiam połączenie kaparów z boczkiem
olla85 25.01.2014 09:57
Domowa pizza jest najlepsza! Te z pizzerii sie do takiej nie umywają. Twoja wygląda bardzo apetycznie! :)
Anna133 25.01.2014 09:56
oj tak delikatna i z farszem jaki lubimy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat