Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszyste ciasto do pizzy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
drożdże świeże 45 g
cukier 3 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
olej rzepakowy 50 ml
woda letnia 260 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Puszyste ciasto do pizzy

W letniej wodzie rozpuść cukier, następnie dodaj łyżkę mąki i rozkruszone drożdże. Wymieszaj dokładnie i odstaw w ciepłe miejsce na około 5-10 minut, aby zaczyn „ruszył”. Do miski przesiej mąkę, wsyp sól. Wlej podrośnięty zaczyn i olej. Wyrabiaj do czasu, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do ręki. Odstaw na kwadrans, aby odpoczęło i zajmij się przygotowaniem swoich ulubionych składników.
Ciasto rozwałkuj, wyłóż nim blaszkę, rozłóż dodatki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 14.07.2013 11:03
wygląda rewelacyjnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak