Puszyste ciasto do pizzy

Puszyste ciasto do pizzy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    50 dag
  • drożdże świeże

    45 g
  • cukier

    3 łyżeczki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • olej rzepakowy

    50 ml
  • woda letnia

    260 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W letniej wodzie rozpuść cukier, następnie dodaj łyżkę mąki i rozkruszone drożdże. Wymieszaj dokładnie i odstaw w ciepłe miejsce na około 5-10 minut, aby zaczyn „ruszył”. Do miski przesiej mąkę, wsyp sól. Wlej podrośnięty zaczyn i olej. Wyrabiaj do czasu, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do ręki. Odstaw na kwadrans, aby odpoczęło i zajmij się przygotowaniem swoich ulubionych składników.
Ciasto rozwałkuj, wyłóż nim blaszkę, rozłóż dodatki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 14.07.2013 11:03
wygląda rewelacyjnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat