Przepis i sposób przygotowania na: Zielona pizza z cukinią
Zielona pizza z serami, czerwonym pesto i cukinią. Przepis na ciasto drożdżowe nie przypomina wersji włoskiej, ale jest równie smaczne. Domowa, zielona pizza z cukinią i pesto na wieczór z rodziną.
Kroki postępowania
Ciasto: do połowy wody wrzucić opłukane listki natki, zmiksować blenderem. W reszcie ciepłej wody rozpuścić cukier i drożdże.
Do misy robota wlać wodę pietruszkową, rozczyn, oliwę.
W tym czasie przygotować dodatki. 3 sery zetrzeć na tarce, mozzarellę pokroić w plastry a następnie poszarpać na kawałeczki.
Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Ułożyć na ręczniku papierowym i osuszyć z nadmiaru soku.
Ciasto wyjąć z misy, krótko zagnieść i rozciągnąć na prostokąt. Ułożyć na blasze.
ułożyć plastry cukinii, rozsypać sery. Posypać bazylią suszoną.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 20 minut.