Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na pizzę - cienkie
Ciasto na pizzę, które zawsze wychodzi. Rozwałkuj je na grubość ok. 2 mm i trzymaj w piekarniku max. 10 minut, aby nie było zbyt spieczone. W trakcie rozwałkowywania ciasta na pizzę uważaj na zbyt częste podsypywanie ciasta mąką. Wtedy ciasto może wyjść zbyt twarde, a nie na takim efekcie nam zależy.
Kroki postępowania
Zaczyn: Drożdże pokruszyć zalać 1/3 szklanki ciepłej wody, dodać cukier, 2 łyżki mąki dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut

Do miski dajemy resztę mąki, sól, wyrośnięty zaczyn.

Wyrobić ciasto, uformować kule odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 40 minut.

Wyrośnięte ciasto dać na stolnicę i wyrabiać jeszcze 5 minut.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć na foremkę
Nadzienie wg uznania. Piec w piekarniku o temperaturze 250 stopni ok. 10 minut.
