Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z kapustą zasmażaną
Ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, cukier i szczyptę soli. Dodajemy oliwę i stopniowo ciepłą wodę (sami będziecie wiedzieć, kiedy przestać). Ciasto wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto formujemy w okrąg lub jak wolicie przekładamy do wysmarowanej oliwą, prostokątnej formy.
Przygotowania składników:
Gotowe ciasto smarujemy passatą pomidorową z dodatkiem czosnku i kminku.
Kapustę szatkujemy. Do rozgrzanego rondla przekładamy pokrojony boczek, wytapiamy tłuszcz i dodajemy posiekaną cebulę, którą szklimy.
Dodajemy kapustę, lekko podlewamy wodą, dusimy pod przykryciem do jej miękkości. Pod koniec mieszamy z mąką, chwilę smażymy, łączymy z posiekanym koperkiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną kapustę wykładamy na ciasto, układamy wędlinę (u mnie kiełbasa żywiecka).
Całość zapiekamy 20 minut w temperaturze 180°C. 2 minuty przed końcem pieczenia posypujemy pizzę żółtym serem.