Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z kapustą zasmażaną

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Tak, dobrze czytacie. Ale wiecie jak to smakuje? Mega! Wpadajcie po przepis :)

Składniki:

Ciasto:

mąka 450 gramów
drożdże suche 9 gramów
cukier 0,5 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
woda letnia ok. 1 szklanki

Sos:

passata pomidorowa 0,5 szklanki
czosnek 1 ząbek
Kminek mielony Prymat 0,5 łyżeczki

Pozostałe składniki:

kapusta biała 0,25 główki
boczek surowy 200 gramów
cebula 1 sztuka
koperek świeży 2 łyżki
mąka 1 łyżka
kiełbasa podsuszana żywiecka 10 plastrów
żółty ser 100 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z kapustą zasmażaną

Ciasto:

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, cukier i szczyptę soli. Dodajemy oliwę i stopniowo ciepłą wodę (sami będziecie wiedzieć, kiedy przestać). Ciasto wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Ciasto formujemy w okrąg lub jak wolicie przekładamy do wysmarowanej oliwą, prostokątnej formy.

Przygotowania składników:

Gotowe ciasto smarujemy passatą pomidorową z dodatkiem czosnku i kminku.

Kapustę szatkujemy. Do rozgrzanego rondla przekładamy pokrojony boczek, wytapiamy tłuszcz i dodajemy posiekaną cebulę, którą szklimy.

Dodajemy kapustę, lekko podlewamy wodą, dusimy pod przykryciem do jej miękkości. Pod koniec mieszamy z mąką, chwilę smażymy, łączymy z posiekanym koperkiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną kapustę wykładamy na ciasto, układamy wędlinę (u mnie kiełbasa żywiecka).

Całość zapiekamy 20 minut w temperaturze 180°C. 2 minuty przed końcem pieczenia posypujemy pizzę żółtym serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak