Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto na 3 pizze
-
woda
200 ml -
drożdże suche
7 g -
cukier
1 łyżeczka -
oliwa
1 łyżka -
mąka pszenna typ 00
400 g -
bazylia
1 łyżeczka
Calzone
-
sos pomidorowy
1 łyżka -
cebula czerwona
1/2 szt. -
czarne oliwki
6 szt. -
mozarella
50 g -
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat
1 łyżeczka -
masło
1 łyżeczka -
parmezan
10 g -
salami
5 plastrów
Przepis i sposób przygotowania Ciasto na pizzę + calzone Piotra Ogińskiego
Do miski wlej 200 ml ciepłej wody, dodaj drożdże, cukier i wymieszaj wszystko razem aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodaj oliwę z oliwek, mąkę, szczyptę soli morskiej i bazylię. Do ciasta na pizzę możesz dodać też inne ulubione zioła, np. oregano, zioła prowansalskie lub tymianek.
Ciasto wyrabiaj w misce, a potem na stolnicy przez około 10 -15 minut.
Następnie podziel ciasto na 3 równe części, uformuj z nich kulki i odstaw przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przez około 20 minut.
Z tak przygotowanego ciasta możesz zrobić pyszną pizzę lub calzone.
Calzone:
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na stolnicy za pomocą wałka. Następnie wyłóż je na blaszkę z papierem do pieczenia . Dodaj domowy sos pomidorowy, mozzarellę i Twoje ulubione składniki. Ja użyję oliwek i czerwonej cebulki.
Dopraw Przyprawą do pizzy i zawiń w pierożek. Pamiętaj, aby łączenia były dobrze ściśnięte, wtedy nic przez nie nie wypłynie.
Calzone posmaruj roztopionym masłem, posyp startym parmezanem,a na samej górze ułóż kilka plasterków salami do dekoracji.
Przepis przygotował dla Was Piotr Ogiński z Kocham gotować!
Calzone doskonale smakuje z sałatką z rukoli i pomidorów koktajlowych.![]()
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się