Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na pizzę długo rosnące
Drożdże rozpuściłam w letniej wodzie, z dodatkiem cukru i łyżki mąki. Wymieszałam i zostawiłam na około 15 minut, aby drożdże "ruszyły".
Do podrośniętego rozczynu wsypałam pozostałą mąkę, sól i oliwę. Całość zamieszałam, a potem już ręką wyrabiałam przez około 10 minut. Ciasto odstawiłam w niezbyt ciepłe miejsce (17-18 stopni) na kilka godzin.
Gdy chcę piec pizzę, ciasto wykładam na stolnicę, podsypuję mąką i wyrabiam jeszcze przez chwilę.
Z tej ilości wychodzi mi średnia okrągła pizza mieszcząca się na blasze piekarnikowej i mała "focaccia".
Wydaje mi się też, że ciasto, które długo rosło i było jeszcze raz wyrobione, jest nieco lżej strawne niż robione "na świeżo".
Piec w temperaturze 220°C około 15 minut.