Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto na pizzę długo rosnące

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
drożdże 2 dag
cukier 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
woda letnia 2/3 szklanki
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na pizzę długo rosnące

Drożdże rozpuściłam w letniej wodzie, z dodatkiem cukru i łyżki mąki. Wymieszałam i zostawiłam na około 15 minut, aby drożdże "ruszyły".

Do podrośniętego rozczynu wsypałam pozostałą mąkę, sól i oliwę. Całość zamieszałam, a potem już ręką wyrabiałam przez około 10 minut. Ciasto odstawiłam w niezbyt ciepłe miejsce (17-18 stopni) na kilka godzin.

Gdy chcę piec pizzę, ciasto wykładam na stolnicę, podsypuję mąką i wyrabiam jeszcze przez chwilę.

Z tej ilości wychodzi mi średnia okrągła pizza mieszcząca się na blasze piekarnikowej i mała "focaccia".

Wydaje mi się też, że ciasto, które długo rosło i było jeszcze raz wyrobione, jest nieco lżej strawne niż robione "na świeżo".

Piec w temperaturze 220°C około 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milka100 02.02.2014 17:53
super przepis na ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak