Przepisy - Przepisy na babkę
Piaskowa, drożdżowa, na oleju, z majonezem, pieczona, gotowana – jeden przepis na babkę nie istnieje. Można nie tylko eksperymentować z techniką i bazą, na której jest przygotowywana, ale również ze smakami (m.in. czekoladowa, pomarańczowa, orzechowa), kształtami (okrągła, podłużna, z kominem lub bez) oraz dekoracją (cukier puder, lukier, polewy). Jak w tym gąszczu znaleźć idealny przepis na babkę? Skorzystaj z porad Doradcy Smaku, którzy podpowiedzą Ci, jak stworzyć doskonały, niezwykle smaczny wypiek.
Przepisy z kategorii Przepisy na babkę: 152
Babka – przepisy
Najpopularniejsza jest wciąż na polskich stołach piaskowa babka. Przepis na ten rodzaj wypieku często bazuje na cieście biszkoptowo-tłuszczowym sporządzanym z mąki pszennej (lub mąki pszennej wymieszanej z mąką ziemniaczaną), masła lub margaryny (zwykle 1/4 masy ciasta), cukru, jajek i środka spulchniającego np. proszku do pieczenia. Przepis na babkę piaskową można urozmaicać, dodając bakalie czy kakao. W tym ostatnim przypadku przepis na babkę piaskową zamienia się najczęściej na przepis na babkę marmurkową.
O tytuł królowej rywalizuje z nimi jednak i babka drożdżowa, która pojawia się w naszej kuchni najczęściej w okresie Wielkanocy. Czy wiesz jednak, że babka może być także wytrawna? Przepis na babkę ziemniaczaną to jeden z ulubionych przepisów naszych babć w wielu regionach Polski. Niezaprzeczalnie jednak, niezależnie od tego, na który rodzaj wypieku się zdecydujesz, zachwyci Cię jego smak oraz wygląd. Sprawdź także inne smaczne przepisy na stronie doradcasmaku.pl.