Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka czekoladowa na Wielkanoc w polewie z białej czekolady

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Przepis na delikatną, wilgotną oraz lekko sypką babkę czekoladową w polewie z białej czekolady. Babka jest pyszna oraz bardzo aromatyczna, pachnie czekoladą i migdałami. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Sprawdzi się idealnie na wielkanocnym stole.

Składniki:

SKŁADNIKI

mąka pszenna 190 gramów
mąka ziemniaczana 85 gramów
kakao 40 gramów
masło 200 gramów
cukier 190 gramów
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
cukier wanilinowy 1 łyżka

POLEWA

biała czekolada 80 gramów
masło 2 łyżki
mleko 4 łyżki
płatki migdałowe 4 łyżki

Porada

Jeśli babka mocno Wam wyrośnie i nie stoi prosto, to po ostudzeniu możecie przyciąć jej spód (nożem lub struną do cięcia ciasta).

Przepis i sposób przygotowania na: Babka czekoladowa na Wielkanoc w polewie z białej czekolady

Z tego przepisu dowiecie się jak łatwo, szybko i przyjemnie przygotować pyszną babkę czekoladową na Wielkanoc w polewie z białej czekolady.

  • jak wyrobić masę by babka czekoladowa była lekka i puszysta?
  • jakiej formy do pieczenia użyć?
  • w jakim programie i temperaturze i najlepiej piec babkę?
  • jak przygotować polewę z białej czekolady?

PRZYGOTOWANIE

1
Do miski przesiewamy obie mąki, kakao oraz proszek do pieczenia, a następnie delikatnie mieszamy*.

* Dzięki przesianiu składniki nabiorą powietrza, a babka po upieczeniu będzie puszysta i lekka.
Krok 1 - Babka czekoladowa na Wielkanoc w polewie z białej czekolady foto
2
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Jajka dokładnie ubijamy z cukrami (zwykłym i migdałowym lub waniliowym) za pomocą miksera, a następnie dodajemy ostudzone masło i ponownie miksujemy.
Krok 2 - Babka czekoladowa na Wielkanoc w polewie z białej czekolady foto
3
Do mokrych składników dodajemy suche składniki z pierwszej miski i łączymy wszystko na małych obrotach miksera.
Krok 3 - Babka czekoladowa na Wielkanoc w polewie z białej czekolady foto
4
Powstałą masę przelewamy do formy na babkę z kominem o średnicy 23 cm (wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną mąką).
Krok 4 - Babka czekoladowa na Wielkanoc w polewie z białej czekolady foto
5
Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy około 40 - 45 minut (do suchego patyczka). Babkę po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy.
Krok 5 - Babka czekoladowa na Wielkanoc w polewie z białej czekolady foto
6
Na koniec przygotowujemy polewę. Czekoladę dzielimy na kostki, dodajemy masło oraz mleko i łączymy wszystko w kąpieli wodnej (składniki umieszczamy w metalowej misce i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą), pamiętając o ciągłym mieszaniu. Gdy składniki dobrze się połączą, a polewa będzie gęsta i jednorodna, wylewamy ją na ciasto. Wierzch posypujemy płatkami migdałów. Babkę odstawiamy do stężenia polewy.
Krok 6 - Babka czekoladowa na Wielkanoc w polewie z białej czekolady foto

Babka czekoladowa z polewą z białej czekolady to tylko jeden z wielu sposobów na Wielkanocne ciasta. Zapraszam po najlepsze przepisy na wielkanocne wypieki >>

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak