Babka piaskowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Babka piaskowa to nieodłączny element Świąt wielkanocnych. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a polana lukrem i posypana skórką pomarańczową zawsze pięknie prezentuje się na stole.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Babka:

  • masło 82%

    250 g
  • mąka pszenna

    200 g
  • cukier

    200 g
  • Cukier z prawdziwą wanilią do ciast i deserów Prymat

    1 łyżka
  • skórka pomarańczowa

    10 g
  • jajko

    4 szt.
  • skrobia ziemniaczana

    100 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • sok z cytryny

    1 szt.

Do dekoracji:

  • lukier biały

  • skórka pomarańczowa

Do foremki:

  • masło

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukier utrzeć z jajkami, dodać mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, sok z cytryny, roztopione masło oraz skórkę z pomarańczy i dokładnie wymieszać. Masę przelać do formy wysmarowanej masłem oraz obsypanej bułką tartą, piec w temperaturze 170°C przez 40 minut. Babkę podawać oblaną lukrem i posypaną skórką z pomarańczy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat