Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Babka:
-
masło 82%
250 gramów -
mąka pszenna
200 gramów -
cukier
200 gramów -
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
1 łyżka -
skórka pomarańczowa
10 gramów -
jajko
4 sztuki -
skrobia ziemniaczana
100 gramów -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
sok z cytryny
1 sztuka
Do dekoracji:
-
lukier biały
-
skórka pomarańczowa
Do foremki:
-
masło
-
Bułka tarta klasyczna Prymat
Przepis i sposób przygotowania Babka piaskowa
Cukier utrzeć z jajkami, dodać mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, sok z cytryny, roztopione masło oraz skórkę z pomarańczy i dokładnie wymieszać.
Masę przelać do formy wysmarowanej masłem oraz obsypanej bułką tartą, piec w temperaturze 170°C przez 40 minut.
Babkę podawać oblaną lukrem i posypaną skórką z pomarańczy.
Komentarze (0)