Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka piaskowa

5.0
(87)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Babka piaskowa to nieodłączny element Świąt wielkanocnych. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a polana lukrem i posypana skórką pomarańczową zawsze pięknie prezentuje się na stole.

Składniki:

Babka:

masło 82% 250 gramów
mąka pszenna 200 gramów
cukier 200 gramów
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 łyżka
skórka pomarańczowa 10 gramów
jajko 4 sztuki
skrobia ziemniaczana 100 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sok z cytryny 1 sztuka

Do dekoracji:

lukier biały
skórka pomarańczowa

Do foremki:

masło
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Babka piaskowa

Cukier utrzeć z jajkami, dodać mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, sok z cytryny, roztopione masło oraz skórkę z pomarańczy i dokładnie wymieszać.

Masę przelać do formy wysmarowanej masłem oraz obsypanej bułką tartą, piec w temperaturze 170°C przez 40 minut.

Babkę podawać oblaną lukrem i posypaną skórką z pomarańczy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak