Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"Śmietankowa Lady" - babka na śmietanie

5.0
(76)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Śmietankowa Lady to delikatna, lekka i puszysta babka, która jest banalnie prosta oraz szybka w przygotowaniu. Do jej wypieku nie dodajemy masła ani oleju. Wyjątkowy smak zawdzięcza kwaśniej śmietanie oraz soli. Uwielbiam ją, bo jest niezwykle pyszna, wilgotna i zawsze się udaje :)

Składniki:

BABKA

mąka pszenna 340 gramów
kwaśna śmietana 18% 400 gramów
cukier 240 gramów
jajko 3 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1.5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1.5 łyżki
Kurkuma mielona Prymat 1 szczypta

POLEWA

cukier puder 8 łyżek
sok z cytryny 3 łyżki
wiórki kokosowe 4 łyżki

Porada

Babkę możemy udekorować także cukrem pudrem lub czekoladą.

Przepis i sposób przygotowania na: "Śmietankowa Lady" - babka na śmietanie

KROK 1. Śmietanę ubijamy mikserem do lekkiego napowietrzenia. Następnie dodajemy do niej kolejno jajka, cukier zwykły oraz waniliowy* i ponownie miksujemy.

KROK 2. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, kurkumą oraz solą (1,5 płaskiej łyżeczki), dodajemy do mokrych składników i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.

KROK 3. Powstałe ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 25 cm x 12 cm (wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej wiórkami kokosowymi) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 45 - 50 minut (pieczenie góra - dół).

KROK 4. Po ostygnięciu dekorujemy wierzch babki. Cukier puder łączymy z sokiem z cytryny i energicznie mieszamy. Powstałym lukrem polewamy babkę, posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do stężenia.

* lub migdałowy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak