Przepis i sposób przygotowania na: "Śmietankowa Lady" - babka na śmietanie
KROK 1. Śmietanę ubijamy mikserem do lekkiego napowietrzenia. Następnie dodajemy do niej kolejno jajka, cukier zwykły oraz waniliowy* i ponownie miksujemy.
KROK 2. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, kurkumą oraz solą (1,5 płaskiej łyżeczki), dodajemy do mokrych składników i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
KROK 3. Powstałe ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 25 cm x 12 cm (wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej wiórkami kokosowymi) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 45 - 50 minut (pieczenie góra - dół).
KROK 4. Po ostygnięciu dekorujemy wierzch babki. Cukier puder łączymy z sokiem z cytryny i energicznie mieszamy. Powstałym lukrem polewamy babkę, posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do stężenia.
* lub migdałowy