Przepis i sposób przygotowania na: Śnieżna babka na Boże Narodzenie
1. Ciasto:
Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, ucieramy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dajemy barwnik spożywczy i dokładnie mieszamy.
2. Pieczenie:
Formę na babkę smarujemy margaryną i oprószamy bułką tartą. Ciasto przekładamy do foremki na babkę, na przemian wlewamy ciasto zwykłe i ciasto niebieskie, mieszamy patyczkiem aby powstały wzorki. Babkę pieczmy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem i lekko studzimy. Letnią wyjmujemy z formy.
3. Lukier:
Białko ucieramy z cukrem pudrem (cukier puder dodajemy stopniowo). Lukier nie może być ani za gęsty ani za rzadki. Lukier przekładamy do rękawa cukierniczego.
4. Dekoracja:
Zimną babkę dekorujemy lukrem i posypką.