Śnieżna babka na Boże Narodzenie

Śnieżna babka na Boże Narodzenie

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Babka na Boże Narodzenie? Brzmi absurdalnie, ale tak nie jest. Babki piecze się na Wielkanoc, ale kto powiedział, że na Boże Narodzenie nie można? Nietypowe ciasto zaskoczy najbliższych. Robi imponujące wrażenie. Udekorowana lukrem smakuje najlepiej.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • jajka

    4 sztuki
  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1 szklanka
  • margaryna

    20 dag
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • barwnik spożywczy do ciast

    1 szczypta

lukier

  • białko

    1 sztuka
  • cukier puder

    1 szklanka

Dodatkowo:

  • kolorowa posypka

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

1. Ciasto:

Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, ucieramy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dajemy barwnik spożywczy i dokładnie mieszamy.

2. Pieczenie:

Formę na babkę smarujemy margaryną i oprószamy bułką tartą. Ciasto przekładamy do foremki na babkę, na przemian wlewamy ciasto zwykłe i ciasto niebieskie, mieszamy patyczkiem aby powstały wzorki. Babkę pieczmy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem i lekko studzimy. Letnią wyjmujemy z formy.

3. Lukier:

Białko ucieramy z cukrem pudrem (cukier puder dodajemy stopniowo). Lukier nie może być ani za gęsty ani za rzadki. Lukier przekładamy do rękawa cukierniczego.

4. Dekoracja:

Zimną babkę dekorujemy lukrem i posypką.

Barwnik w kolorze niebieskim sprawdzi się najlepiej.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

29.01.2019 21:48
Te kolory prezentują się niesamowicie:)

w mojej kuchni

10.01.2019 23:33
bajkowa babka, szkoda jeść takie kolorki...

bietka

09.01.2019 18:18
Pięknie się prezentuje : )

Bożena Matuszczyk

09.01.2019 16:48
Piękna, smaczna no i kusząca babka ,to prawda że i na Boże Narodzenie pasuje,jestem za.;)

Babeczka35

09.01.2019 14:00
Ta babka wygląda pięknie. Tak bajkowo :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat