Przepis i sposób przygotowania na: Babka czekoladowa
Puszyste ciasto i słodka polewa z mlecznej oraz deserowej czekolady sprawiają, że ten pyszny deser będzie jeszcze długo wspominany przez domowników oraz gości, którzy zasiądą przy wielkanocnym stole.
Wypróbuj ten przepis i dowiedz się jak zrobić masę babkę czekoladową oraz jak jak przygotować polewę czekoladową na babkę.
Babka:
Mąkę, proszek, sodę i kakao przesiać i wymieszać. Masło roztopić i przestudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać płynną wystudzoną czekoladę i zmiksować. Do masy dodawać naprzemiennie mąkę z dodatkami i stopione masło, cały czas miksując.
Formę do babki (z kominkiem) wysmarować masłem, ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 35-40 minut, do suchego patyczka.
Polewa:
Czekolady, mleko i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewą polać ciepłą babkę. Posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.