Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowa
Babka cytrynowa to przysmak, którym uwielbiamy zajadać się podczas świąt wielkanocnych.
Z tego przepisu krok po kroku dowiesz się jak zrobić pyszną, wilgotną i puszystą babkę cytrynową, którą pokocha cała Twoja rodzina:
- jak zrobić cytrynową masę na babkę?
- ile piec babkę cytrynową?
- jak przygotować słodką polewę z lukru?
1. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem z wanilią i skórką cytrynową za pomocą miksera do rozpuszczenia się cukru. Wlać letnią roztopioną margarynę i miksować na wolnych obrotach. Dodać sok z cytryny.
2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy na przemian z mlekiem cały czas miksując. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli i wmieszać (nie miksować) powoli łyżką do ciasta.
3. Ciasto wlać do formy z kominkiem wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. Moja forma do ciasta miała średnicę 23 cm.
4. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 min w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
5. Przygotować lukier: do soku z cytryny dodać i ucierać tyle cukru pudru, aż uzyskamy gęstą masę, którą oblejemy zimną babkę.