Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka cytrynowa

5.0
(41)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Babka cytrynowa posmakuje wszystkim smakoszom tego tradycyjnego wypieku. Ten przepis idealnie sprawdzi się na  Wielkanoc! 

Składniki:

jajko 5 sztuk
mąka pszenna 2 szklanki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 200 mililitrów
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
margaryna 250 gramów
sok z cytryny 50 mililitrów
skórka z cytryny z 1 sztuki
sok z cytryny z 1/2 owocu
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowa

Babka cytrynowa to przysmak, którym uwielbiamy zajadać się podczas świąt wielkanocnych. 

Z tego przepisu krok po kroku dowiesz się jak zrobić pyszną, wilgotną i puszystą babkę cytrynową, którą pokocha cała Twoja rodzina: 

  • jak zrobić cytrynową masę na babkę?
  • ile piec babkę cytrynową?
  • jak przygotować słodką polewę z lukru?

1. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem z wanilią i skórką cytrynową za pomocą miksera do rozpuszczenia się cukru. Wlać letnią roztopioną margarynę i miksować na wolnych obrotach. Dodać sok z cytryny.

2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy na przemian z mlekiem cały czas miksując. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli i wmieszać (nie miksować) powoli łyżką do ciasta.

3. Ciasto wlać do formy z kominkiem wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. Moja forma do ciasta miała średnicę 23 cm. 

4. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 min w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.

5. Przygotować lukier: do soku z cytryny dodać i ucierać tyle cukru pudru, aż uzyskamy gęstą masę, którą oblejemy zimną babkę.

Babka cytrynowa to tylko jeden z wielu wariantów tego pysznego ciasta! Wypróbuj także inne rodzaje babek: piaskową, czekoladową, drożdżową, marchewkową, majonezową lub babkę bez jajek! Do wyboru do koloru! ;) 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 30.08.2013 10:00
śliczna ta babeczka.
barbara11561 23.04.2013 06:47
bardzo smacznie wygląda:)
anemon 13.04.2013 15:29
Piękna wielkanocna babka u Ciebie.
Anitapaj 11.04.2013 12:13
świetnie się prezentuje:)
Krystyna32 31.03.2013 11:44
pychotka !
Habibi 31.03.2013 08:53
Piękna, taka żółciutka - jak kukurydziana ;)
caralajna 30.03.2013 22:52
podoba mi się, bo dekoracja jest skromna, ale bardzo efektowna..
Zdzisław 30.03.2013 22:44
jedno z ulubionych ciast
Beatris 30.03.2013 22:37
Ślicznie wygląda ta babeczka, taka żółciutka.
Ania321 30.03.2013 21:43
wygląda bardzo apetycznie :)
Henryka2 30.03.2013 21:18
Wygląda bardzo apetycznie.
Rafał3 30.03.2013 20:59
mniam mniam polecam
Boska_Agatka 30.03.2013 20:52
Super gorąco polecam
Dorota59 30.03.2013 20:46
lubię babeczki swojego wypieku
Magula 30.03.2013 20:45
fajna babeczka, lubie takie
gosia56 30.03.2013 20:39
super taka babka
Magda24 30.03.2013 20:36
jaka żółciutka i ładnie ubrana
Janina 30.03.2013 20:32
Smaczna babka
Andrzej8 30.03.2013 20:30
wygląda smakowicie
babajaga1969 30.03.2013 20:28
smaczna, pięknie cytrynowa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak