Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mleko
1,5 szklanki -
cukier
1,5 szklanki -
mąka pszenna
3 szklanki -
olej
3/4 szklanki -
proszek do pieczenia
3 łyżeczki -
masło
do smarowania formy do posmarowania blachy -
Bułka tarta klasyczna Prymat
do posypania formy do posypania blachy -
aromat pomarańczowy
5 kropli
Przepis i sposób przygotowania Babka bez jajek
Czy babka bez jajek wyjdzie? I czy będzie smaczna? Tak! Przepis jest wypróbowany, a ciasto naprawdę smaczne. Babka bez jajek może być ciastem na Wielkanoc lub wypiekiem do niedzielnej herbatki.
1. Mleko wymieszać z mąką pszenną, a następnie dodać cukier i olej.
2. Ciasto ponownie wymieszać i dodać aromat oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać do połączenia wszystkich składników.
3. Formę posmarować masłem i posypać bułką tartą.
4. Przelać ciasto do formy. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut lub do suchego patyczka.
5. Babkę możesz ozdobić lukrem. Sprawdź ten: Przepis na lukier.
Babka bez jajek to jeden z wielu sposobów na wielkanocne wypieki. Wypróbuj więcej pysznych przepisów na wielkanocne ciasta >>
Komentarze (7)