Babka bez jajek

Babka bez jajek

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Babka bez jajek to lekka, słodka i puszysta babka dla osób, które nie lubią jajek lub szukają alternatywy dla tradycyjnego ciasta. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się sam! 

 

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1,5 szklanki
  • cukier

    1,5 szklanki
  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • olej

    3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • masło

    do smarowania formy do posmarowania blachy
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do posypania formy do posypania blachy
  • aromat pomarańczowy

    5 kropli
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Babka bez jajek

Czy babka bez jajek wyjdzie? I czy będzie smaczna? Tak! Przepis jest wypróbowany, a ciasto naprawdę smaczne. Babka bez jajek może być ciastem na Wielkanoc lub wypiekiem do niedzielnej herbatki.

1. Mleko wymieszać z mąką pszenną, a następnie dodać cukier i olej.

2. Ciasto ponownie wymieszać i dodać aromat oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać do połączenia wszystkich składników.

3. Formę posmarować masłem i posypać bułką tartą.

4. Przelać ciasto do formy. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut lub do suchego patyczka.

5. Babkę możesz ozdobić lukrem. Sprawdź ten: Przepis na lukier.

Babka bez jajek to jeden z wielu sposobów na wielkanocne wypieki. Wypróbuj więcej pysznych przepisów na wielkanocne ciasta >>  

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Alex_M 19.03.2013 14:50
dobry pomysl jak w domu zabraknie jajek a chce sie zjesc takiej babeczki do herbaty :)
Megg 19.03.2013 09:37
ciekawy przepis, muszę wypróbować :)
sara1 19.03.2013 09:31
bardzo ciekawy i ekonomiczny przepis
wiola333 19.03.2013 09:31
bardzo smaczny przepis
fotoviderek 19.03.2013 09:28
Dobry pomysł. Trzeba spróbować :)
wyattearp 19.03.2013 08:56
takiego jeszcze nie robiłam
V_kuchareczka 19.03.2013 08:30
na pewno pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat