Przepis i sposób przygotowania na: Babka marmurkowa
Kroki postępowania
Kakao rozprowadzić we wrzącej wodzie uzyskując gładką masę.
Miękkie masło ucierać z cukrem pudrem, aż będzie puszyste. Stale ucierając wbijać po kolei jajka, które powinny być w temperaturze pokojowej. Na tym etapie masa może wydawać się na zważoną, ale nie należy się tym przejmować.
Ciasto podzielić na dwie części, a do jednej z nich dodać masę kakaową i dokładnie połączyć. Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wykładać ciasto do formy naprzemiennie kolorami. Najpierw wyłożyłam 1/3 ciasta białego, połowę ciasta kakaowego, 2/3 ciasta białego i połowę ciasta kakaowego.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 60 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy, a kiedy wystygnie polać polewą czekoladową. Smacznego.