Przepis i sposób przygotowania na: Wyjątkowe okazje: Wielkanoc: Tradycyjna babka wielkanocna z lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową
Przygotować rozczyn: Pokruszone drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką ciepłego mleka i łyżką mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Resztę mleka zagotować i zalać nim ½ szklanki mąki, energicznie rozcierając, aby nie powstały grudki. Po wystudzeniu do masy dodawać po łyżce rozczynu, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Masło rozpuścić. Resztę mąki, żółtka z cukrem i mąkę z rozczynem wymieszać, powoli dodawać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiać ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki, dodać cukier z cynamonem, rodzynki, startą skórkę i oprószone mąką ziemniaczaną migdały. Ciasto przełożyć do nasmarowanej tłuszczem formy, wypełniając ją do połowy wysokości, odstawić do wyrośnięcia, a następnie piec 40-50 minut z termoobiegiem i dolną grzałką w temperaturze 180°C.
Przygotowanie lukru: sok z cytryny podgrzać z cukrem, aż całkowicie się rozpuści, zacznie gęstnieć i zacznie przybierać biały kolor.
Ostudzoną babę wielkanocną polać lukrem i posypać drobno pokrojoną kandyzowaną skórką pomarańczową.