Wyjątkowe okazje: Wielkanoc: Tradycyjna babka wielkanocna z lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową

Wyjątkowe okazje: Wielkanoc: Tradycyjna babka wielkanocna z lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • masło

    150 g
  • cukier

    8 łyżek
  • żółtka

    5 szt.
  • mleko

    1,5 szt.
  • Cukier z cynamonem

    1 łyżeczka
  • tłuszcz do formy

  • rodzynki

    1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • migdały

    1/2 szklanki
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    1 łyżka

Lukier

  • sok z cytryny

    4 cytryny
  • cukier puder

    8 łyżek
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować rozczyn – pokruszone drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką ciepłego mleka i łyżką mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Resztę mleka zagotować i zalać nim ½ szklanki mąki, energicznie rozcierając, aby nie powstały grudki. Po wystudzeniu do masy dodawać po łyżce rozczynu, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Masło rozpuścić. Resztę mąki, żółtka z cukrem i mąkę z rozczynem wymieszać, powoli dodawać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiać ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki, dodać cukier z cynamonem, rodzynki, startą skórkę i oprószone mąką ziemniaczaną migdały. Ciasto przełożyć do nasmarowanej tłuszczem formy, wypełniając ją do połowy wysokości, odstawić do wyrośnięcia, a następnie piec 40-50 minut z termoobiegiem i dolną grzałką w temperaturze 180°C.

Przygotowanie lukru: sok z cytryny podgrzać z cukrem, aż całkowicie się rozpuści, zacznie gęstnieć i zacznie przybierać biały kolor.

Ostudzoną babę wielkanocną polać lukrem i posypać drobno pokrojoną kandyzowaną skórką pomarańczową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

29.01.2019 15:39
Fajna, smakowita babka, ozdoba świątecznego stołu.

ben-ka

15.01.2019 14:07
Jaka ta baba dekoracyjna, fajna forma na Wielkanocne babki. Taka babka, to ozdoba stołu :)

jejkuchnia

26.03.2018 19:33
Ten lukier, mniam... :)

gosia561

16.04.2014 22:52
piękna baba

Gabi44

11.04.2014 13:29
Taka baba musi zagościć na świątecznym stole.

norweska20

11.04.2014 09:47
udany wypiek..pycha

Patriszja

11.04.2014 08:44
Element zestawu obowiązkowego na każde Św. Wielkanocne :P

Magula

11.04.2014 08:37
Super babka

luna76

11.04.2014 07:38
cudna!!!!!

Ola1984

11.04.2014 07:08
Babka wygląda bardzo apetycznie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat