Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Wyjątkowe okazje: Wielkanoc: Tradycyjna babka wielkanocna z lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową

5.0
(56)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników:

mąka pszenna
3 szklanki
masło
150 gramów
cukier
8 łyżek
żółtko jajek
5 sztuk
mleko
1,5 szklanki
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
tłuszcz do formy
rodzynki
1/2 szklanki
mąka ziemniaczana
1 łyżka
migdały
1/2 szklanki
skórka pomarańczowa kandyzowana
1 łyżka
drożdże
100 gramów

Lukier:

sok z cytryny
4 cytryny
cukier puder
8 łyżek
skórka pomarańczowa kandyzowana

Przepis i sposób przygotowania na: Wyjątkowe okazje: Wielkanoc: Tradycyjna babka wielkanocna z lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową

Przygotować rozczyn: Pokruszone drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką ciepłego mleka i łyżką mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Resztę mleka zagotować i zalać nim ½ szklanki mąki, energicznie rozcierając, aby nie powstały grudki. Po wystudzeniu do masy dodawać po łyżce rozczynu, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Masło rozpuścić. Resztę mąki, żółtka z cukrem i mąkę z rozczynem wymieszać, powoli dodawać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiać ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki, dodać cukier z cynamonem, rodzynki, startą skórkę i oprószone mąką ziemniaczaną migdały. Ciasto przełożyć do nasmarowanej tłuszczem formy, wypełniając ją do połowy wysokości, odstawić do wyrośnięcia, a następnie piec 40-50 minut z termoobiegiem i dolną grzałką w temperaturze 180°C.

Przygotowanie lukru: sok z cytryny podgrzać z cukrem, aż całkowicie się rozpuści, zacznie gęstnieć i zacznie przybierać biały kolor.

Ostudzoną babę wielkanocną polać lukrem i posypać drobno pokrojoną kandyzowaną skórką pomarańczową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 29.01.2019 15:39
Fajna, smakowita babka, ozdoba świątecznego stołu.
ben-ka 15.01.2019 14:07
Jaka ta baba dekoracyjna, fajna forma na Wielkanocne babki. Taka babka, to ozdoba stołu :)
jejkuchnia 26.03.2018 19:33
Ten lukier, mniam... :)
gosia561 16.04.2014 22:52
piękna baba
Gabi44 11.04.2014 13:29
Taka baba musi zagościć na świątecznym stole.
norweska20 11.04.2014 09:47
udany wypiek..pycha
Patriszja
Patriszja 11.04.2014 08:44
Element zestawu obowiązkowego na każde Św. Wielkanocne :P
Magula 11.04.2014 08:37
Super babka
luna76 11.04.2014 07:38
cudna!!!!!
Ola1984 11.04.2014 07:08
Babka wygląda bardzo apetycznie.
iziona 10.04.2014 21:46
Przepiękna
Małgorzata9 10.04.2014 21:27
lubię takie baby
Konczi 10.04.2014 21:15
wygląda obłednie
jowant 10.04.2014 19:32
słodka babeczka :)
Ania84 10.04.2014 18:41
cudnie wygląda!
krystyna330 10.04.2014 18:37
Pyszności mniam
IwonaDD 10.04.2014 18:07
wow jaka piękna
agnieszka214 10.04.2014 14:59
poprostu fantazja
2milutka 10.04.2014 13:32
świetnie wygląda;)
Ankha 10.04.2014 13:31
Ładnie udekorowana babka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak