Wyjątkowe okazje: Babka piaskowa z rodzynkami .*.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    250 g
  • cukier drobny

    180 g
  • jajka

    4 sztuki
  • mleko

    50 ml
  • Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat

  • mąka pszenna

    1 kg
  • masło

  • cukier puder

  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę dokładnie utrzeć z cukrem na puszysty krem. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Nadal ucierając, stopniowo dodawać mleko, cukier z cynamonem oraz sodę połączoną z przesianą mąką. Na końcu do ciasta dodać rodzynki i przełożyć je do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy. Ciasto piec przez ok. 50 minut w temperaturze 180 C. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 28.02.2019 11:02
Kilogram mąki ? hm....nie ryzykowałabym upieczenia babki z tego przepisu. Tutaj chyba potrzebna jest korekta .
w mojej kuchni 29.01.2019 23:40
a mąki ile dodać, po 1 kg to chyba za dużo?
w mojej kuchni 29.01.2019 23:38
apetyczna ta babeczka
jejkuchnia 26.03.2018 19:35
Bardzo apetyczna. :)
[email protected] 21.10.2016 20:29
Jak z cukierni
Adamorek 12.04.2014 20:22
fajny kształt
Ela15 12.04.2014 09:18
fajna babka
danusia19671 12.01.2014 16:36
musi być pyszna
Rycerz 29.12.2013 13:53
Wyborna babka.
Maria 70 09.12.2013 21:17
Smaczne serduszka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat