Wyjątkowe okazje: Babka piaskowa z rodzynkami .*.

Wyjątkowe okazje: Babka piaskowa z rodzynkami .*.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    250 gramów
  • cukier drobny

    180 gramów
  • jajko

    4 sztuki
  • mleko

    50 mililitrów
  • Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat

  • mąka pszenna

    180 gramów
  • masło

  • cukier puder

  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki
  • mąka ziemniaczna

    200 gramów
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Wyjątkowe okazje: Babka piaskowa z rodzynkami .*.

Margarynę dokładnie utrzeć z cukrem na puszysty krem. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Nadal ucierając, stopniowo dodawać mleko, cukier z cynamonem oraz sodę połączoną z przesianą mąką. Na końcu do ciasta dodać rodzynki i przełożyć je do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy. Ciasto piec przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

SĄSIAD 4 tygodnie temu
Jak już , to ; I L E ` TYCH ` R O D Z Y N E K i CZY > namoczone ??????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!.
Doradca Smaku 4 tygodnie temu
Może być 150 gramów, ale tak naprawdę zależy od tego, jak dużo chcesz ich mieć w cieście :) Warto je namoczyć
ben-ka 28.02.2019 11:02
Kilogram mąki ? hm....nie ryzykowałabym upieczenia babki z tego przepisu. Tutaj chyba potrzebna jest korekta .
SĄSIAD 4 tygodnie temu
Z A Ć M O ; M Ą K A ; 180 g . !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.
SĄSIAD 4 tygodnie temu
ŚLEPOWRONIE ; M Ą K A - 180 g. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.
w mojej kuchni 29.01.2019 23:40
a mąki ile dodać, po 1 kg to chyba za dużo?
w mojej kuchni 29.01.2019 23:38
apetyczna ta babeczka
jejkuchnia 26.03.2018 19:35
Bardzo apetyczna. :)
[email protected] 21.10.2016 20:29
Jak z cukierni
Adamorek 12.04.2014 20:22
fajny kształt
Ela15 12.04.2014 09:18
fajna babka
danusia19671 12.01.2014 16:36
musi być pyszna
Rycerz
Rycerz 29.12.2013 13:53
Wyborna babka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat