Babka na Halloween

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kto powiedział, że babka musi być tylko na Wielkanoc? Moja propozycja na kolorową babkę na Halloween.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na babkę:

  • margaryna

    20 dag
  • jajka

    3 sztuki
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kakao

    1 łyżka
  • barwnik spożywczy do ciast

    1 szczypta
  • barwnik spożywczy do ciast

    1 szczypta

Na lukier:

  • białko

    1 sztuka
  • cukier puder

    1 szklanka
  • barwnik spożywczy do ciast

    1 szczypta
  • barwnik spożywczy do ciast

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Najpierw margarynę roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia.
2. W między czasie jajka ubijamy z cukrem na puszystość.
3. Dodajemy obie mąki oraz proszek do pieczenia i ubijamy.
4. Dodajemy jeszcze letnią margarynę i ponownie ubijamy.
5. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej fioletowy barwnik, a do trzeciej pomarańczowy barwnik.
6. Formę na babkę smarujemy cieniutko margaryną. Nakładamy ciasto warstwami. Najpierw dajemy ciasto kakaowe, później fioletowe i na koniec pomarańczowe.
7. Pieczemy przez około 45 minut w 180 stopniach
8. Lekko przestudzoną, ale ciepłą wyjmujemy z formy.
9. Przygotowujemy lukier. Białko ucieramy z cukrem pudrem (cukier puder dodajemy stopniowo). Lukier nie może być ani za gęsty ani za rzadki.
10. Lukier dzielimy na dwie części. Do jednej dajemy fioletowy barwnik, a do drugiej pomarańczowy.
11. Babkę dekorujemy lukrem. Odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe!

Barwniki w kolorach: pomarańczowy, fioletowy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat