Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Przepis dnia III, odc. 10: Babka cynamonowa z bakaliami, szafranem i kawą zbożową

4.9
(62)
Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

jajko
2 szt.
żółtko jajek
3 szt.
białko
3 szt.
cukier
150 g
mąka pszenna
100 g
mąka ziemniaczana
80 g
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki
masło
150 g
mleko
1/4 szklanki
rodzynki
1 łyżka
Kawa zbożowa Inka
2 łyżeczki
żurawina suszona
1 łyżka
morele suszone
1 łyżka
cynamon Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Szafran nitki Prymat
Sklep Prymat

Dekoracja

cukier puder
mięta
gałązki
cynamon Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia III, odc. 10: Babka cynamonowa z bakaliami, szafranem i kawą zbożową

Kroki postępowania

1
Kawę zbożową i 10 nitek szafranu zalać letnim mlekiem. Białka ubić na sztywną pianę, dodając szczyptę soli morskiej. Jajka, żółtka i cukier ubić na puszystą masę.
Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 10: Babka cynamonowa z bakaliami, szafranem i kawą zbożową foto
2
Przesianą mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodać rozpuszczone masło, mleko z szafranem, masę jajeczną i pianę z białek.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 10: Babka cynamonowa z bakaliami, szafranem i kawą zbożową foto
3
Całość dokładnie wymieszać, a następnie dodać bakalie i cynamon. Formę do babki posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 10: Babka cynamonowa z bakaliami, szafranem i kawą zbożową foto
4
Ciasto przełożyć do formy i piec przez ok. godzinę w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, oprószyć cukrem pudrem i udekorować miętą.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 10: Babka cynamonowa z bakaliami, szafranem i kawą zbożową foto
5
Podawać z owocami sezonowymi.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 10: Babka cynamonowa z bakaliami, szafranem i kawą zbożową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kacperjarzebowski @gmail.com 15.08.2024 14:45
Fajny przepis zrobię go w domu
ben-ka 26.02.2019 16:43
Fajny przepis , warto taką upiec, Wielkanoc się zbliża :)
bietka 14.01.2015 19:25
musi być pyszna :)
V_kuchareczka 12.09.2014 20:51
pięknie wygląda, muszę spróbować taką zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak