Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia III, odc. 10: Babka cynamonowa z bakaliami, szafranem i kawą zbożową

5.0
(59)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

jajko 2 szt.
żółtko jajek 3 szt.
białko 3 szt.
cukier 150 g
mąka pszenna 100 g
mąka ziemniaczana 80 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
masło 150 g
mleko 1/4 szklanki
rodzynki 1 łyżka
Kawa zbożowa Inka 2 łyżeczki
żurawina suszona 1 łyżka
morele suszone 1 łyżka
cynamon Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Szafran nitki Prymat

Dekoracja

cukier puder
mięta gałązki
cynamon Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia III, odc. 10: Babka cynamonowa z bakaliami, szafranem i kawą zbożową

Kroki postępowania

1
Kawę zbożową i 10 nitek szafranu zalać letnim mlekiem. Białka ubić na sztywną pianę, dodając szczyptę soli morskiej. Jajka, żółtka i cukier ubić na puszystą masę.
Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 10: Babka cynamonowa z bakaliami, szafranem i kawą zbożową foto
2
Przesianą mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodać rozpuszczone masło, mleko z szafranem, masę jajeczną i pianę z białek.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 10: Babka cynamonowa z bakaliami, szafranem i kawą zbożową foto
3
Całość dokładnie wymieszać, a następnie dodać bakalie i cynamon. Formę do babki posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 10: Babka cynamonowa z bakaliami, szafranem i kawą zbożową foto
4
Ciasto przełożyć do formy i piec przez ok. godzinę w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, oprószyć cukrem pudrem i udekorować miętą.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 10: Babka cynamonowa z bakaliami, szafranem i kawą zbożową foto
5
Podawać z owocami sezonowymi.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 10: Babka cynamonowa z bakaliami, szafranem i kawą zbożową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 26.02.2019 16:43
Fajny przepis , warto taką upiec, Wielkanoc się zbliża :)
bietka 14.01.2015 19:25
musi być pyszna :)
V_kuchareczka 12.09.2014 20:51
pięknie wygląda, muszę spróbować taką zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak