Przepis dnia III, odc. 10: Babka cynamonowa z bakaliami, szafranem i kawą zbożową

Przepis dnia III, odc. 10: Babka cynamonowa z bakaliami, szafranem i kawą zbożową

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • jajko

    2 szt.
  • żółtko jajek

    3 szt.
  • białko

    3 szt.
  • cukier

    150 g
  • mąka pszenna

    100 g
  • mąka ziemniaczana

    80 g
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • masło

    150 g
  • mleko

    1/4 szklanki
  • rodzynki

    1 łyżka
  • Kawa zbożowa Inka

    2 łyżeczki
  • żurawina suszona

    1 łyżka
  • morele suszone

    1 łyżka
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Szafran nitki Prymat

Dekoracja

  • cukier puder

  • mięta

    gałązki
  • cynamon Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia III, odc. 10: Babka cynamonowa z bakaliami, szafranem i kawą zbożową

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 10: Babka cynamonowa z bakaliami, szafranem i kawą zbożową foto
Kawę zbożową i 10 nitek szafranu zalać letnim mlekiem. Białka ubić na sztywną pianę, dodając szczyptę soli morskiej. Jajka, żółtka i cukier ubić na puszystą masę.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 10: Babka cynamonowa z bakaliami, szafranem i kawą zbożową foto
Przesianą mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodać rozpuszczone masło, mleko z szafranem, masę jajeczną i pianę z białek.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 10: Babka cynamonowa z bakaliami, szafranem i kawą zbożową foto
Całość dokładnie wymieszać, a następnie dodać bakalie i cynamon. Formę do babki posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 10: Babka cynamonowa z bakaliami, szafranem i kawą zbożową foto
Ciasto przełożyć do formy i piec przez ok. godzinę w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, oprószyć cukrem pudrem i udekorować miętą.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 10: Babka cynamonowa z bakaliami, szafranem i kawą zbożową foto
Podawać z owocami sezonowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

ben-ka 26.02.2019 16:43
Fajny przepis , warto taką upiec, Wielkanoc się zbliża :)
bietka 14.01.2015 19:25
musi być pyszna :)
V_kuchareczka 12.09.2014 20:51
pięknie wygląda, muszę spróbować taką zrobić

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat