Wielkanocna wytrawna babka

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Wielkanocna babka wcale nie musi być słodka. Dla odmiany spróbujcie upiec babkę wytrawną z wędzonką, zieloną cebulką i szpinakiem. Doprawcie natką pietruszki, majerankiem i suszonym czosnkiem, a na pewno zagości u Was jeszcze w nie jedne Święta.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wędzonka

    500 g
  • zielona cebulka

    1 pęczek
  • masło 82%

    50 + 20 g
  • majeranek

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • Czosnek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    ¼ łyżeczki
  • sól

    1 łyżeczka
  • bułki czerstwe

    8 szt.
  • śmietana 30%

    250 ml
  • jajka

    8 szt.
  • szpinak

    300 g
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wędzonkę pokrój w kostkę a cebulkę posiekaj. Na patelni rozpuść 50 g masła i zeszklij cebulkę.

Dodaj wędzonkę, dopraw przyprawami i podsmaż kilka minut.

Do dużej miski wlej śmietanę i jajka. Wymieszaj trzepaczką na jednolitą masę.

Do masy dodaj pokrojone w kostkę bułki oraz podsmażoną wędzonkę z cebulką i całość wymieszaj.

Pokrój szpinak, po czym dodaj go i wymieszaj z resztą składników.

Żaroodporne naczynie wysmaruj w środku 20 g masła i obsyp bułką tartą.

Przełóż masę do naczynia i wstaw do piekarnika na 50-60 minut, 180°C.

Babkę możesz serwować na ciepło lub na zimno.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat