Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocna wytrawna babka

5.0
(43)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Wielkanocna babka wcale nie musi być słodka. Dla odmiany spróbujcie upiec babkę wytrawną z wędzonką, zieloną cebulką i szpinakiem. Doprawcie natką pietruszki, majerankiem i suszonym czosnkiem, a na pewno zagości u Was jeszcze w nie jedne Święta.

Składniki:

wędzonka 500 g
zielona cebulka 1 pęczek
masło 82% 50 + 20 g
majeranek 2 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki
Czosnek suszony Prymat 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat ¼ łyżeczki
sól 1 łyżeczka
bułki czerstwe 8 szt.
śmietana 30% 250 ml
jajko 8 szt.
szpinak 300 g
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocna wytrawna babka

Wędzonkę pokrój w kostkę a cebulkę posiekaj. Na patelni rozpuść 50 g masła i zeszklij cebulkę.

Dodaj wędzonkę, dopraw przyprawami i podsmaż kilka minut.

Do dużej miski wlej śmietanę i jajka. Wymieszaj trzepaczką na jednolitą masę.

Do masy dodaj pokrojone w kostkę bułki oraz podsmażoną wędzonkę z cebulką i całość wymieszaj.

Pokrój szpinak, po czym dodaj go i wymieszaj z resztą składników.

Żaroodporne naczynie wysmaruj w środku 20 g masła i obsyp bułką tartą.

Przełóż masę do naczynia i wstaw do piekarnika na 50-60 minut, 180°C.

Babkę możesz serwować na ciepło lub na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak