Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
wędzonka
500 g -
zielona cebulka
1 pęczek -
masło 82%
50 + 20 g -
majeranek
2 łyżki -
natka pietruszki
2 łyżki -
Czosnek suszony Prymat
2 łyżeczki -
Pieprz czarny mielony Prymat
¼ łyżeczki -
sól
1 łyżeczka -
bułki czerstwe
8 szt. -
śmietana 30%
250 ml -
jajko
8 szt. -
szpinak
300 g -
Bułka tarta klasyczna Prymat
Sposób przygotowania
Wędzonkę pokrój w kostkę a cebulkę posiekaj. Na patelni rozpuść 50 g masła i zeszklij cebulkę.
Dodaj wędzonkę, dopraw przyprawami i podsmaż kilka minut.
Do dużej miski wlej śmietanę i jajka. Wymieszaj trzepaczką na jednolitą masę.
Do masy dodaj pokrojone w kostkę bułki oraz podsmażoną wędzonkę z cebulką i całość wymieszaj.
Pokrój szpinak, po czym dodaj go i wymieszaj z resztą składników.
Żaroodporne naczynie wysmaruj w środku 20 g masła i obsyp bułką tartą.
Przełóż masę do naczynia i wstaw do piekarnika na 50-60 minut, 180°C.
Babkę możesz serwować na ciepło lub na zimno.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się