Przepis i sposób przygotowania na: Babka marchewkowa z polewą czekoladową
Babka marchewkowa to pyszna kuzynka ciasta marchewkowego. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i co najważniejsze - szybkie w przygotowaniu. Babkę zdobi polewa czekoladowa i posypka. Jakie szybkie ciasto zrobić na weekend? Babkę marchewkową!
KROK 1. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Rodzynki obtaczamy w mące (zapobiegnie to ich opadaniu na dno ciasta).
KROK 2. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na gładką masę, a następnie wlewamy olej i ponownie miksujemy. Do mokrej masy dodajemy suche składniki i łączymy wszystko na niskich obrotach miksera. Na koniec dodajemy startą marchewkę oraz rodzynki i delikatnie mieszamy masę łyżką lub szpatułką.
KROK 3. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy na babkę z kominem o średnicy 22 cm (wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą). Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka). Babkę po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy.
KROK 4. Gdy babka całkowicie ostygnie, przygotowujemy polewę. Czekoladę dzielimy na kostki, dodajemy masło oraz mleko i łączymy wszystko w kąpieli wodnej (składniki umieszczamy w metalowej misce i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą), pamiętając o ciągłym mieszaniu. Gdy składniki dobrze się połączą, a polewa będzie gęsta i jednorodna, wylewamy ją na babkę, posypujemy czekoladową lub cukrową posypką i odstawiamy do stężenia.