Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka marchewkowa z polewą czekoladową

5.0
(100)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Przepis na pyszną, delikatną oraz wilgotną babkę marchewkową, która od lat króluje w moim domu na przyjęciach rodzinnych oraz na Wielkanoc. Jest szybka i bardzo prosta w przygotowaniu. Jeśli lubicie lekkie i wilgotne ciasta, to koniecznie spróbujcie tej babki :)

Składniki:

CIASTO

starta marchewka 200 gramów
mąka 1 szklanka
olej rzepakowy 0.5 szklanki
cukier 0.6 szklanki
jajko 2 sztuki
rodzynki 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 łyżka
sól 1 szczypta

POLEWA

czekolada deserowa 100 gramów
masło 2 łyżki
mleko 6 łyżek
kolorowa posypka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka marchewkowa z polewą czekoladową

Babka marchewkowa to pyszna kuzynka ciasta marchewkowego. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i co najważniejsze - szybkie w przygotowaniu. Babkę zdobi polewa czekoladowa i posypka. Jakie szybkie ciasto zrobić na weekend? Babkę marchewkową!

KROK 1. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Rodzynki obtaczamy w mące (zapobiegnie to ich opadaniu na dno ciasta).

KROK 2. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na gładką masę, a następnie wlewamy olej i ponownie miksujemy. Do mokrej masy dodajemy suche składniki i łączymy wszystko na niskich obrotach miksera. Na koniec dodajemy startą marchewkę oraz rodzynki i delikatnie mieszamy masę łyżką lub szpatułką.

KROK 3. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy na babkę z kominem o średnicy 22 cm (wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą). Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka). Babkę po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy.

KROK 4. Gdy babka całkowicie ostygnie, przygotowujemy polewę. Czekoladę dzielimy na kostki, dodajemy masło oraz mleko i łączymy wszystko w kąpieli wodnej (składniki umieszczamy w metalowej misce i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą), pamiętając o ciągłym mieszaniu. Gdy składniki dobrze się połączą, a polewa będzie gęsta i jednorodna, wylewamy ją na babkę, posypujemy czekoladową lub cukrową posypką i odstawiamy do stężenia.

Babka marchewkowa będzie też pysznie smakować w wersji z polewą pomarańczową! Wypróbujcie także inne smakowite przepisy na wielkanocne wypieki: babki, mazurki, baranki, kesk czy sernik.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak