Przepis i sposób przygotowania na: Babka ziemniaczana otulona boczusiem
1. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie odstawić i odlać nadmiar powstałego soku z ziemniaków.
2. Szynkę pokroić w kostkę, a cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Następnie na rozgrzanym oleju przesmażyć cebulę, dodać szynkę i chwilę razem smażyć aż do zrumienienia szynki i miękkości cebuli.
3. Odsączone z nadmiaru soku ziemniaki przełożyć do miski, dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, cebulę przesmażoną z szynką, Kucharka, majeranek, paprykę i szczyptę gałki muszkatołowej. Całość wymieszać doprawić do smaku solą, pieprzem i ponownie dokładnie wymieszać.
4. Klasyczną formę na babkę z kominem wysmarować masłem i wyłożyć plastrami boczku. Następnie wyłożyć masę ziemniaczaną i przykryć końcówkami plastrów boczku.
5. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1.5 godziny. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
6. Babkę można podawać na ciepło lub zimno, idealnie smakuje z chrzanem.