Babka ziemniaczana otulona boczusiem

Babka ziemniaczana otulona boczusiem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pachnąca, aromatyczna babka z królującego na polskich stołach ziemniaka, z dodatkiem szynki, wyrazistej cebuli i pachnącego wędzonego boczku jest świetną alternatywą dla tradycyjnie podanych ziemniaków i z pewnością urozmaici mięsne danie obiadowe na naszym stole.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1.5 kg
  • wędlina wędzona

    200 g
  • cebule

    2 szt.
  • jajka

    3 szt.
  • przyprawa do potraw Kucharek

    3 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • majeranek Prymat

    1 łyżka
  • słodka papryka Prymat

    1 łyżeczka
  • mielona gałka muszkatołowa Prymat

    1 szczypta
  • boczek wędzony

    16 plastrów
  • margaryna do wysmarowania formy

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie odstawić i odlać nadmiar powstałego soku z ziemniaków.

2. Szynkę pokroić w kostkę, a cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Następnie na rozgrzanym oleju przesmażyć cebulę, dodać szynkę i chwilę razem smażyć aż do zrumienienia szynki i miękkości cebuli.

3. Odsączone z nadmiaru soku ziemniaki przełożyć do miski, dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, cebulę przesmażoną z szynką, Kucharka, majeranek, paprykę i szczyptę gałki muszkatołowej. Całość wymieszać doprawić do smaku solą, pieprzem i ponownie dokładnie wymieszać.

4. Klasyczną formę na babkę z kominem wysmarować masłem i wyłożyć plastrami boczku. Następnie wyłożyć masę ziemniaczaną i przykryć końcówkami plastrów boczku.

5. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1.5 godziny. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.

6. Babkę można podawać na ciepło lub zimno, idealnie smakuje z chrzanem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat