Wielkanocna babka herbaciana

Wielkanocna babka herbaciana

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Czy babka wielkanocna może być o smaku herbaty? Oczywiście, że może. Zobaczcie jaki ma piękny kolor. Wyszła mi idealna, pięknie wyrosła i cudownie pachniała herbatą i podczas pieczenia i podczas jedzenia. Może i Wy upieczecie taką babkę. Zapewniam, że będziecie zachwyceni :) Smacznego :)
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • jajka

    4 sztuki
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • masło lub margaryna

    15 dag
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • herbata

    2 sztuki
  • woda gorąca

    1 szklanka
  • rodzynki

    0.5 szklanki

Dodatkowo:

  • bułka tarta

    2 łyżki
  • masło lub margaryna

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie pysznej babki:

Krok 1 - Wielkanocna babka herbaciana foto

Ciasto: Zaczynamy od zaparzenia mocnej herbaty. Saszetki herbaty zalewamy gorącą wodą i parzymy. Herbatę studzimy, dopiero z letniej wyjmujemy saszetki dokładnie je odciskając. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Następnie wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia na przemian wlewając letnią herbatę i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy.

Krok 2 - Wielkanocna babka herbaciana foto

Do pieczenia: Babkę na formę smarujemy cieniutko masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przekładamy ciasto.

Krok 3 - Wielkanocna babka herbaciana foto

Pieczenie: Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia i suchego patyczka przez około 50 minut. Upieczoną studzimy i wyjmujemy z formy.

Krok 4 - Wielkanocna babka herbaciana foto

Podanie: Gotową babkę kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Babkę można pokroić na około 12 kawałków. Używamy 2 saszetek herbaty EARL GREY.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

02.04.2019 11:04
Wygląda pięknie i na pewno bardzo smaczna : )

Babeczka35

08.04.2019 12:32
Dziękuję i zapewniam, że była pyszna :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat