Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z wołowiną
Żeby zrobić leczo z wołowiną potrzebujesz pół kilograma łopatki wołowej i warzywa: papryki, cukinię, bakłażan, pomidory. To rodzaj gulaszu wzbogaconego kawałkami mięsa. Gotowe danie można podać z bułeczkami lub bagietką.
Kroki postępowania
Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w półtalarki, czosnek w plasterki, mięso kroimy w kostkę, Wszystkie składniki wrzucamy do dużego garnka z odrobiną oliwy, podsmażamy parę minut na niewielkim ogniu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Bakłażana i cukinię obieramy w paski i kroimy w kostkę.
Pomidory po sparzeniu obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Do garnka najpierw dorzucamy paprykę, bez nasion, pokrojoną w kostkę, potem pomidory, na końcu bakłażana z cukinią. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem aż warzywa będą miękkie, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i płatkami chili i sporą ilością słodkiej mielonej papryki.
Leczo z wołowiną nakładamy do misek. Fajnym dodatkiem jest bagietka pokrojona w plastry.