Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Leczo z wołowiną

5.0
(3)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wołowa
1/2 kilograma
cukinia
2 sztuki
bakłażan
1 sztuka
cebula
2 sztuki
czosnek
3 ząbki
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat
1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
płatki chili
1/4 łyżeczki
pomidory
3 sztuki
papryka zielona
1 sztuka
Papryka słodka mielona Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z wołowiną

Żeby zrobić leczo z wołowiną potrzebujesz pół kilograma łopatki wołowej i warzywa: papryki, cukinię, bakłażan, pomidory. To rodzaj gulaszu wzbogaconego kawałkami mięsa. Gotowe danie można podać z bułeczkami lub bagietką.

Kroki postępowania

1

Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w półtalarki, czosnek w plasterki, mięso kroimy w kostkę, Wszystkie składniki wrzucamy do dużego garnka z odrobiną oliwy, podsmażamy parę minut na niewielkim ogniu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 1 - Leczo z wołowiną foto
2

Bakłażana i cukinię obieramy w paski i kroimy w kostkę.

Krok 2 - Leczo z wołowiną foto
3

Pomidory po sparzeniu obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

Krok 3 - Leczo z wołowiną foto
4

Do garnka najpierw dorzucamy paprykę, bez nasion, pokrojoną w kostkę, potem pomidory, na końcu bakłażana z cukinią. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem aż warzywa będą miękkie, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i płatkami chili i sporą ilością słodkiej mielonej papryki.

Krok 4 - Leczo z wołowiną foto
6

Leczo z wołowiną nakładamy do misek. Fajnym dodatkiem jest bagietka pokrojona w plastry.

Krok 5 - Leczo z wołowiną foto

Leczo może mieć różne dodatki, które odmienią to proste danie: Zobacz przepisy na:

Leczo z cukinii do słoików

Leczo bez papryki

Leczo z papryką i bakłażanem

Leczo z cukinią i kiełbasą

Leczo z fasolki szparagowej

Leczo z kalafiorem

Leczo z kaszą

Leczo z mięsem mielonym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka_B 30.08.2011 20:44
Chętnie zjadłabym taki obiadek... Super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak