Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z passatą
W tym leczo znajdziecie popularne składniki tego dania: paprykę, kiełbasę, cukinię i cebulę. W sezonowym przepisie często wykorzystujemy świeża, dojrzałe pomidory. Jednak zimą jest z nimi problem, bo są drogie i mają mało intensywny smak. Wtedy do leczo dodajemy passatę pomidorową.
Kroki postępowania
Na patelnię wykładamy posiekaną odrobinę cebulki i pokrojoną w plasterki kiełbaskę.
Korzystałem z marchewki baby, ale można też z tradycyjnej, którą trzeba pokroić w kostkę lub talarki.
Zagotowujemy i doprawiamy odrobiną Kucharka - przyprawy do potraw i pieprzu ziołowego.
Gotujemy kilka minut na małym gazie i dodajemy posiekany koperek.
Zagotowujemy i sprawdzamy, czy nie trzeba doprawić.
Po wyłączeniu gazu dodajemy odrobinę mielonej papryki słodkiej i ostrej, mieszamy. Ilością i proporcjami papryki możemy kształtować ostrość potrawy.