Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
polędwica wieprzowa
500 g -
pierś z kurczaka
500 g -
pierś z indyka
500 g -
morele suszone
250 g -
papryka czerwona
3 szt. (duże) -
pieczarki
200 g -
cukinia
1 duża -
tagliatelle
300 g (razowy)
Sos
-
papryka czerwona
1 szt. -
cukinia
1 szt. (nieduża) -
miód wielokwiatowy
2 łyżki -
bazylia
-
oregano
Sposób przygotowania
Mięsa kroimy w grubą kostkę. Pieczarki, paprykę, cukinię kroimy w kawałki o grubości 0,5 cm. Mięsa, morele suszone, pieczarki, cukinię oraz paprykę nadziewamy na patyki do szaszłyków. Kolorowe szaszłyki układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temperaturze 160˚C przez 30 minut.
Przygotowanie sosu:
Paprykę obieramy ze skórki, cukinię rozdrabniamy w blenderze albo za pomocą maszynki do mięsa. Obraną paprykę pieczemy przez kwadrans w temperaturze 180˚C. Upieczoną paprykę i rozdrobnioną cukinię wkładamy do rondelka razem z miodem i przyprawami i doprowadzamy do wrzenia. Sos jest gotowy.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, układamy na nim szaszłyki i polewamy je sosem. Dobrym rozwiązaniem będzie również podanie sosu w oddzielnym naczyniu.
Przepis pochodzi od GACA SYSTEM
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się