Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
comber jagnięcy
700 g -
ziemniaki
8 szt. -
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
2 łyżki -
koperek
do dekoracji -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Marynata
-
olej
1 szklanka -
Musztarda sarepska Prymat
2 łyżki -
miód akacjowy
2 łyżki -
sos sojowy
2 łyżki -
ząbki czosnku
2 szt. -
rozmaryn
-
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Sałatka
-
pomidory
3 szt. -
cebula czerwona
2 szt. -
mięta świeża siekana
-
czosnek
1 główka -
sok z cytryny
1/2 szt. -
rozmaryn
Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia III, odc. 36: Pieczony comber jagnięcy z ziemniaczkami i czosnkową sałatką z pomidorów
Kroki postępowania

Comber umyć, osuszyć. Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć i doprawić do smaku rozmarynem, chili i świeżo mielonym pieprzem. Comber natrzeć marynatą i odstawić do lodówki na 1 – 2 godziny.


Górę główki czosnku ścinamy skrapiamy olejem i przyprawiamy solą, pieprzem oraz rozmarynem. Pieczemy ok. 10 min w piekarniku temp 160 stopni. Jeżeli do sałatki podajemy mięso możemy piec czosnek razem z mięsem. Umyte pomidory kroimy na cząstki i łączymy z liśćmi mięty i czerwoną cebulą pociętą w piórka. Całość skrapiamy sokiem z cytryny doprawiamy sola i pieprzem czarnym, oraz rozmarynem. Dodajemy upieczone ząbki czosnku i dokładnie mieszamy.


Komentarze (0)