Pieczony łosoś na frytkach marchewkowych z ketchupem paprykowym

Pieczony łosoś na frytkach marchewkowych z ketchupem paprykowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z łososia

    160 g
  • marchew

    2 szt. (duże)
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • przecier pomidorowy

    1/2 łyżeczki (bez soli)
  • starta skórka z cytryny

    1 ćwiartka
  • cytryna

    1 ćwiartka
  • oliwa

    1/2 łyżki
  • tymianek

    5 gałązek
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łososia i tymianek zawijamy w folię do pieczenia i pieczemy przez 20 minut w 180˚C. Marchew obieramy i parujemy do momentu, aż trochę zmięknie. Kroimy ja na grube frytki, przekładamy na blachę do pieczenia i zapiekamy w temperaturze 180˚C około 30 minut. Paprykę wykładamy na blachę do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200˚C, aż skórka niemal w całości zrobi się czarna. Wówczas wyciągamy ją i przekładamy do miski, po czym szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Gdy papryka wystygnie, usuwamy gniazda nasienne i obieramy ze skórki. przekładamy do blendera, dodajemy skórkę i sok z cytryny, oliwę, przecier pomidorowy i doprawiamy pieprzem, po czym rozdrabniamy do uzyskania konsystencji pasty.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Justi2401

20.02.2018 17:49
Już na sam widok tego dania burczy mi w brzuchu :)

Bożena Matuszczyk

20.02.2018 00:06
Danie musi być pyszne.Kusi swoim smakiem i wyglądem.;)

Jagódka17

19.02.2018 17:59
genialne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat