Pieczony łosoś na frytkach marchewkowych z ketchupem paprykowym

Pieczony łosoś na frytkach marchewkowych z ketchupem paprykowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z łososia

    160 g
  • marchew

    2 szt. (duże)
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • przecier pomidorowy

    1/2 łyżeczki (bez soli)
  • starta skórka z cytryny

    1 ćwiartka
  • cytryna

    1 ćwiartka
  • oliwa

    1/2 łyżki
  • tymianek

    5 gałązek
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pieczony łosoś na frytkach marchewkowych z ketchupem paprykowym

Łososia i tymianek zawijamy w folię do pieczenia i pieczemy przez 20 minut w 180˚C. Marchew obieramy i parujemy do momentu, aż trochę zmięknie. Kroimy ja na grube frytki, przekładamy na blachę do pieczenia i zapiekamy w temperaturze 180˚C około 30 minut. Paprykę wykładamy na blachę do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200˚C, aż skórka niemal w całości zrobi się czarna. Wówczas wyciągamy ją i przekładamy do miski, po czym szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Gdy papryka wystygnie, usuwamy gniazda nasienne i obieramy ze skórki. przekładamy do blendera, dodajemy skórkę i sok z cytryny, oliwę, przecier pomidorowy i doprawiamy pieprzem, po czym rozdrabniamy do uzyskania konsystencji pasty.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Justi2401 20.02.2018 17:49
Już na sam widok tego dania burczy mi w brzuchu :)
Bożena Matuszczyk 20.02.2018 00:06
Danie musi być pyszne.Kusi swoim smakiem i wyglądem.;)
Jagódka17
Jagódka17 19.02.2018 17:59
genialne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat