Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony łosoś na frytkach marchewkowych z ketchupem paprykowym

5.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z łososia 160 g
marchew 2 szt. (duże)
papryka czerwona 1 szt.
przecier pomidorowy 1/2 łyżeczki (bez soli)
starta skórka z cytryny 1 ćwiartka
cytryna 1 ćwiartka
oliwa 1/2 łyżki
tymianek 5 gałązek
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony łosoś na frytkach marchewkowych z ketchupem paprykowym

Łososia i tymianek zawijamy w folię do pieczenia i pieczemy przez 20 minut w 180˚C. Marchew obieramy i parujemy do momentu, aż trochę zmięknie. Kroimy ja na grube frytki, przekładamy na blachę do pieczenia i zapiekamy w temperaturze 180˚C około 30 minut. Paprykę wykładamy na blachę do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200˚C, aż skórka niemal w całości zrobi się czarna. Wówczas wyciągamy ją i przekładamy do miski, po czym szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Gdy papryka wystygnie, usuwamy gniazda nasienne i obieramy ze skórki. przekładamy do blendera, dodajemy skórkę i sok z cytryny, oliwę, przecier pomidorowy i doprawiamy pieprzem, po czym rozdrabniamy do uzyskania konsystencji pasty.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justi2401 20.02.2018 17:49
Już na sam widok tego dania burczy mi w brzuchu :)
Bożena Matuszczyk 20.02.2018 00:06
Danie musi być pyszne.Kusi swoim smakiem i wyglądem.;)
Jagódka17
Jagódka17 19.02.2018 17:59
genialne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak