Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
filet z łososia
160 g -
marchew
2 szt. (duże) -
papryka czerwona
1 szt. -
przecier pomidorowy
1/2 łyżeczki (bez soli) -
starta skórka z cytryny
1 ćwiartka -
cytryna
1 ćwiartka -
oliwa
1/2 łyżki -
tymianek
5 gałązek -
Pieprz czarny Prymat w młynku
Przepis i sposób przygotowania Pieczony łosoś na frytkach marchewkowych z ketchupem paprykowym
Łososia i tymianek zawijamy w folię do pieczenia i pieczemy przez 20 minut w 180˚C. Marchew obieramy i parujemy do momentu, aż trochę zmięknie. Kroimy ja na grube frytki, przekładamy na blachę do pieczenia i zapiekamy w temperaturze 180˚C około 30 minut. Paprykę wykładamy na blachę do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200˚C, aż skórka niemal w całości zrobi się czarna. Wówczas wyciągamy ją i przekładamy do miski, po czym szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Gdy papryka wystygnie, usuwamy gniazda nasienne i obieramy ze skórki. przekładamy do blendera, dodajemy skórkę i sok z cytryny, oliwę, przecier pomidorowy i doprawiamy pieprzem, po czym rozdrabniamy do uzyskania konsystencji pasty.
Przepis pochodzi od GACA SYSTEM
Komentarze (3)