Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś kurczaka z pesto, kuskusem paprykowym i pieczonymi warzywami

5.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z kurczaka 150 g
bazylia świeża 25 g
orzechy nerkowca 20 g
parmezan starty 5 g
masło 5 g
oliwa 4 łyżki
kuskus 30 g
papryka czerwona 1
pietruszka 1 sztuka
cebula czerwona 0,5
seler korzeniowy 100 g
marchew 0,5 sztuki
olej rzepakowy 4 łyżki
Kminek mielony Prymat szczypta
Cynamon mielony Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś kurczaka z pesto, kuskusem paprykowym i pieczonymi warzywami

Bazylię, orzechy nerkowca, oliwę z oliwek oraz parmezan miksujemy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Mięso myjemy i oczyszczamy, smarujemy obficie wcześniej przygotowanym pesto i pieczemy w temperaturze 165˚C przez 25 minut. Kaszę kuskus gotujemy według instrukcji na opakowaniu i dodajemy do niej odrobinę masła. Czerwoną paprykę opiekamy nad palnikiem gazowym i zawijamy na kilka minut w folię aluminiową. Po pięciu minutach zdejmujemy z papryki skórę i usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy warzywo na kawałki i blendujemy. Gotową masę łączymy z kaszą kuskus. Pietruszkę, seler, marchew i czerwoną cebulę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa posypujemy kminkiem i cynamonem, skrapiamy olejem rzepakowym i pieczemy w 180˚C do momentu zrumienienia. Na talerzu układamy kaszę, na niej przekrojony na pół filet kurczaka, obok układamy warzywa. Do dekoracji możemy użyć owoców sezonowych.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 10.10.2017 17:29
pyszne jedzonko : )
jejkuchnia 10.10.2017 16:29
Pięknie wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak