Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
filet z kurczaka
150 g -
bazylia świeża
25 g -
orzechy nerkowca
20 g -
parmezan starty
5 g -
masło
5 g -
oliwa
4 łyżki -
kuskus
30 g -
papryka czerwona
1 -
pietruszka
1 sztuka -
cebula czerwona
0,5 -
seler korzeniowy
100 g -
marchew
0,5 sztuki -
olej rzepakowy
4 łyżki -
Kminek mielony Prymat
szczypta -
Cynamon mielony Prymat
szczypta
Przepis i sposób przygotowania Pierś kurczaka z pesto, kuskusem paprykowym i pieczonymi warzywami
Bazylię, orzechy nerkowca, oliwę z oliwek oraz parmezan miksujemy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Mięso myjemy i oczyszczamy, smarujemy obficie wcześniej przygotowanym pesto i pieczemy w temperaturze 165˚C przez 25 minut. Kaszę kuskus gotujemy według instrukcji na opakowaniu i dodajemy do niej odrobinę masła. Czerwoną paprykę opiekamy nad palnikiem gazowym i zawijamy na kilka minut w folię aluminiową. Po pięciu minutach zdejmujemy z papryki skórę i usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy warzywo na kawałki i blendujemy. Gotową masę łączymy z kaszą kuskus. Pietruszkę, seler, marchew i czerwoną cebulę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa posypujemy kminkiem i cynamonem, skrapiamy olejem rzepakowym i pieczemy w 180˚C do momentu zrumienienia. Na talerzu układamy kaszę, na niej przekrojony na pół filet kurczaka, obok układamy warzywa. Do dekoracji możemy użyć owoców sezonowych.
Przepis pochodzi od GACA SYSTEM
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się