Przepis i sposób przygotowania na: Pierś kurczaka z pesto, kuskusem paprykowym i pieczonymi warzywami
Bazylię, orzechy nerkowca, oliwę z oliwek oraz parmezan miksujemy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Mięso myjemy i oczyszczamy, smarujemy obficie wcześniej przygotowanym pesto i pieczemy w temperaturze 165˚C przez 25 minut. Kaszę kuskus gotujemy według instrukcji na opakowaniu i dodajemy do niej odrobinę masła. Czerwoną paprykę opiekamy nad palnikiem gazowym i zawijamy na kilka minut w folię aluminiową. Po pięciu minutach zdejmujemy z papryki skórę i usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy warzywo na kawałki i blendujemy. Gotową masę łączymy z kaszą kuskus. Pietruszkę, seler, marchew i czerwoną cebulę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa posypujemy kminkiem i cynamonem, skrapiamy olejem rzepakowym i pieczemy w 180˚C do momentu zrumienienia. Na talerzu układamy kaszę, na niej przekrojony na pół filet kurczaka, obok układamy warzywa. Do dekoracji możemy użyć owoców sezonowych.
Przepis pochodzi od GACA SYSTEM