Przepis dnia III, odc. 19: Pieczony filet z turbota z sosem ziołowym

Przepis dnia III, odc. 19: Pieczony filet z turbota z sosem ziołowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filet z turbota

    600-800 g
  • oliwa

    4 łyżki
  • cytryna

    1/2 szt.
  • ziemniaki

  • sól morska

  • chili pieprz cayenne

  • pieprz cytrynowy

  • rozmaryn

  • papryka słodka mielona

Sos

  • kapary całe Smak

    2 łyżki
  • oliwki zielone Smak

    2 łyżki
  • oliwki czarne Smak

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • sardelki

    1 łyżka filecików
  • musztarda delikatesowa

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • koperek

    1 pęczek
  • sok z cytryny

    1 cytryna
  • oliwa

    1 szklanka
  • pieprz czarny mielony

    1/4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 19: Pieczony filet z turbota z sosem ziołowym foto
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć osuszony filet z turbota skropiony oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku pieprzem czarnym, solą morską i chili. Piec około 20-30 minut w temperaturze 180°C (Długość pieczenia zależy od grubości filetu)
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 19: Pieczony filet z turbota z sosem ziołowym foto
Sos:

W misce wymieszać musztardę delikatesową z oliwą. Doprawić solą morską. Dodać sok z cytryny, kapary i posiekane oliwki. Następnie dodać rozgnieciony czosnek, posiekane liście pietruszki, koperu i, szczypiorku. Na końcu dodajemy posiekane filety z sardeli i dokładnie mieszamy. Całość doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem i włożyć do lodówki.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 19: Pieczony filet z turbota z sosem ziołowym foto
Ziemniaczki:

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać paprykę słodką, pieprz cytrynowy, chili i chwilę przesmażyć. Na patelnie wrzucić podgotowane ziemniaki. Smażyć ok. 1 minutę i doprawić rozmarynem.



Na drugiej suchej patelni położyć połówki cytryny i podgrzać, aby sok z cytryny był ciepły i skórka dała większy aromat.

Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 19: Pieczony filet z turbota z sosem ziołowym foto
Upieczoną rybę ułożyć na półmisku lub desce w towarzystwie obok przypieczonej cytryny i aromatycznych ziemniaczków. Rybę polać sosem i ozdobić szczypiorkiem i świeżym rozmarynem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat