Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
filet z turbota
600-800 g -
oliwa
4 łyżki -
cytryna
1/2 szt. -
ziemniaki
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
-
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
-
rozmaryn
-
Papryka słodka mielona Prymat
Sos
-
kapary całe Smak
2 łyżki -
oliwki zielone Smak
2 łyżki -
oliwki czarne Smak
2 łyżki -
czosnek
2 ząbki -
sardelki
1 łyżka filecików -
Musztarda delikatesowa Prymat
1 łyżka -
natka pietruszki
1 pęczek -
szczypiorek
1 pęczek -
koperek
1 pęczek -
sok z cytryny
1 cytryna -
oliwa
1 szklanka -
Pieprz czarny mielony Prymat
1/4 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia III, odc. 19: Pieczony filet z turbota z sosem ziołowym
Kroki postępowania


W misce wymieszać musztardę delikatesową z oliwą. Doprawić solą morską. Dodać sok z cytryny, kapary i posiekane oliwki. Następnie dodać rozgnieciony czosnek, posiekane liście pietruszki, koperu i, szczypiorku. Na końcu dodajemy posiekane filety z sardeli i dokładnie mieszamy. Całość doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem i włożyć do lodówki.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać paprykę słodką, pieprz cytrynowy, chili i chwilę przesmażyć. Na patelnie wrzucić podgotowane ziemniaki. Smażyć ok. 1 minutę i doprawić rozmarynem.
Na drugiej suchej patelni położyć połówki cytryny i podgrzać, aby sok z cytryny był ciepły i skórka dała większy aromat.

Komentarze (0)