Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia III, odc. 19: Pieczony filet z turbota z sosem ziołowym

5.0
(33)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

filet z turbota 600-800 g
oliwa 4 łyżki
cytryna 1/2 szt.
ziemniaki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
rozmaryn
Papryka słodka mielona Prymat

Sos

kapary całe Smak 2 łyżki
oliwki zielone Smak 2 łyżki
oliwki czarne Smak 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
sardelki 1 łyżka filecików
Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżka
natka pietruszki 1 pęczek
szczypiorek 1 pęczek
koperek 1 pęczek
sok z cytryny 1 cytryna
oliwa 1 szklanka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia III, odc. 19: Pieczony filet z turbota z sosem ziołowym

Kroki postępowania

1
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć osuszony filet z turbota skropiony oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku pieprzem czarnym, solą morską i chili. Piec około 20-30 minut w temperaturze 180°C (Długość pieczenia zależy od grubości filetu)
Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 19: Pieczony filet z turbota z sosem ziołowym foto
2
Sos:

W misce wymieszać musztardę delikatesową z oliwą. Doprawić solą morską. Dodać sok z cytryny, kapary i posiekane oliwki. Następnie dodać rozgnieciony czosnek, posiekane liście pietruszki, koperu i, szczypiorku. Na końcu dodajemy posiekane filety z sardeli i dokładnie mieszamy. Całość doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem i włożyć do lodówki.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 19: Pieczony filet z turbota z sosem ziołowym foto
3
Ziemniaczki:

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać paprykę słodką, pieprz cytrynowy, chili i chwilę przesmażyć. Na patelnie wrzucić podgotowane ziemniaki. Smażyć ok. 1 minutę i doprawić rozmarynem.



Na drugiej suchej patelni położyć połówki cytryny i podgrzać, aby sok z cytryny był ciepły i skórka dała większy aromat.

Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 19: Pieczony filet z turbota z sosem ziołowym foto
4
Upieczoną rybę ułożyć na półmisku lub desce w towarzystwie obok przypieczonej cytryny i aromatycznych ziemniaczków. Rybę polać sosem i ozdobić szczypiorkiem i świeżym rozmarynem.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 19: Pieczony filet z turbota z sosem ziołowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak