Doradca Smaku, odc. 23: Kaczka confit po francusku

odc. 23 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 23: Kaczka confit po francusku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    1 szt.
  • smalec

    2 kg (z kaczki)
  • cebula

    1 szt.
  • ziele angielskie całe

  • goździki całe

  • liść laurowy

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 23: Kaczka confit po francusku
Kaczkę kroimy na kawałki tak by otrzymać dwie piersi i dwa udka.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 23: Kaczka confit po francusku
Do roztopionego w garnku smalcu wrzucamy czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, goździki i pokrojoną w 8 kawałków cebulę.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 23: Kaczka confit po francusku
Smalec rozgrzewamy do maksymalnie 80 – 90 stopni. Na patelnię wylewamy odrobinę naszego roztopionego smalcu i układamy kaczkę.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 23: Kaczka confit po francusku
Oprószamy pieprzem i solą, a następnie podsmażamy kawałki kaczki aż do ich zarumienienia.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 23: Kaczka confit po francusku
Następnie kawałki przekładamy do ciepłego smalcu i dusimy przez minimum 1,5 – 2 godziny.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 23: Kaczka confit po francusku
Po tym czasie wyjmujemy kaczkę i układamy na osobnym naczyniu.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 23: Kaczka confit po francusku
Następnie bierzemy trochę smalcu z garnka i wylewamy na patelnię. Podgrzewamy go i podsmażamy kawałki kaczki by uzyskać chrupiącą skórkę.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 23: Kaczka confit po francusku
Kaczkę wykładamy na udekorowany talerz i podajemy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat