Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Barszcz czerwony niezabielany

4.8
(60)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Przepis na klasyczny, niezabielany barszcz czerwony - idealny do popijania lub do podania z tłuczonymi ziemniakami - jak kto lubi!

Składniki:

wywar wołowo-warzywny
2 litry
grzyby suszone
5 sztuk
buraki czerwone
1 kilogram
cebula
2 sztuki
zakwas buraczany
350 mililitrów
cukier
1 łyżeczki
czosnek
2-3 ząbki
natka pietruszki
kilka gałązek
Ziele angielskie całe Prymat
kilka ziaren
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
kilka liści
Sklep Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
5-6 ziaren
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony niezabielany

1. Ugotować wywar.

2. Grzyby umyć, namoczyć i oddzielnie ugotować.

3. Buraki i cebule oczyścić, pokroić w plastry. Zalać warzywa gorącym, przecedzonym wywarem, dodać ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, czosnek i gotować ok. 3-5 minut.

4. Odstawić na 30 minut. Odcedzić.

5. Wywar z buraków połączyć z wywarem z grzybów dodać kwas buraczany.

6. Doprawić barszcz solą i cukrem.

7. Dekorować natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak