Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
wywar wołowo-warzywny
2 litry -
grzyby suszone
5 sztuk -
buraki czerwone
1 kilogram -
cebula
2 sztuki -
zakwas buraczany
350 mililitrów -
cukier
1 łyżeczki -
czosnek
2-3 ząbki -
natka pietruszki
kilka gałązek -
Ziele angielskie całe Prymat
kilka ziaren -
Liść laurowy suszony Prymat
kilka liści -
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
5-6 ziaren
Przepis i sposób przygotowania Barszcz czerwony niezabielany
1. Ugotować wywar.
2. Grzyby umyć, namoczyć i oddzielnie ugotować.
3. Buraki i cebule oczyścić, pokroić w plastry. Zalać warzywa gorącym, przecedzonym wywarem, dodać ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, czosnek i gotować ok. 3-5 minut.
4. Odstawić na 30 minut. Odcedzić.
5. Wywar z buraków połączyć z wywarem z grzybów dodać kwas buraczany.
6. Doprawić barszcz solą i cukrem.
7. Dekorować natką pietruszki.
Komentarze (0)