Barszcz czerwony niezabielany

Barszcz czerwony niezabielany

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Przepis na klasyczny, niezabielany barszcz czerwony - idealny do popijania lub do podania z tłuczonymi ziemniakami - jak kto lubi!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wywar wołowo-warzywny

    2 litry
  • grzyby suszone

    5 sztuk
  • buraki czerwone

    1 kilogram
  • cebula

    2 sztuki
  • zakwas buraczany

    350 mililitrów
  • cukier

    1 łyżeczki
  • czosnek

    2-3 ząbki
  • natka pietruszki

    kilka gałązek
  • Ziele angielskie całe Prymat

    kilka ziaren
  • Liść laurowy suszony Prymat

    kilka liści
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    5-6 ziaren
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Barszcz czerwony niezabielany

1. Ugotować wywar.

2. Grzyby umyć, namoczyć i oddzielnie ugotować.

3. Buraki i cebule oczyścić, pokroić w plastry. Zalać warzywa gorącym, przecedzonym wywarem, dodać ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, czosnek i gotować ok. 3-5 minut.

4. Odstawić na 30 minut. Odcedzić.

5. Wywar z buraków połączyć z wywarem z grzybów dodać kwas buraczany.

6. Doprawić barszcz solą i cukrem.

7. Dekorować natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat