Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony niezabielany

5.0
(54)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na klasyczny, niezabielany barszcz czerwony - idealny do popijania lub do podania z tłuczonymi ziemniakami - jak kto lubi!

Składniki:

wywar wołowo-warzywny 2 litry
grzyby suszone 5 sztuk
buraki czerwone 1 kilogram
cebula 2 sztuki
zakwas buraczany 350 mililitrów
cukier 1 łyżeczki
czosnek 2-3 ząbki
natka pietruszki kilka gałązek
Ziele angielskie całe Prymat kilka ziaren
Liść laurowy suszony Prymat kilka liści
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5-6 ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony niezabielany

1. Ugotować wywar.

2. Grzyby umyć, namoczyć i oddzielnie ugotować.

3. Buraki i cebule oczyścić, pokroić w plastry. Zalać warzywa gorącym, przecedzonym wywarem, dodać ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, czosnek i gotować ok. 3-5 minut.

4. Odstawić na 30 minut. Odcedzić.

5. Wywar z buraków połączyć z wywarem z grzybów dodać kwas buraczany.

6. Doprawić barszcz solą i cukrem.

7. Dekorować natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak