Przepis dnia III, odc. 17: Indyk z pomidorami, oliwkami i szałwią

Przepis dnia III, odc. 17: Indyk z pomidorami, oliwkami i szałwią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • pierś z indyka

    600 g
  • cebula

    3 szt.
  • czosnek

    3 ząbki
  • pomidory malinowe

    8 szt.
  • oliwki zielone Smak

    2 łyżki
  • oliwa z oliwek

    1 łyżka
  • Kawa zbożowa Inka

    1 łyżka
  • rosół warzywny

    300 ml
  • rozmaryn

  • sok z pomarańczy

    1 szt.
  • skórka pomarańczowa

    1 szt
  • szałwia

    4 gałązki

Marynata

  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • musztarda rosyjska

    1 łyżka
  • przyprawa do kurczaka - pikantna

    3 łyżki

Do smaku

  • sól morska

  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 17: Indyk z pomidorami, oliwkami i szałwią
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 17: Indyk z pomidorami, oliwkami i szałwią
Wszystkie składniki marynaty: olej, przyprawę do kurczaka pikantną Prymat, musztardę rosyjską Prymat, wymieszać i natrzeć nią umyte, osuszone filety z piersi indyka.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 17: Indyk z pomidorami, oliwkami i szałwią
W garnku rozgrzać oliwę i usmażyć indyka z każdej strony na złoty kolor.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 17: Indyk z pomidorami, oliwkami i szałwią
Dodać cebulę i czosnek. Smażyć na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. Wlać rosół warzywny, dodać łyżkę kawy Inki i sok pomarańczowy.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 17: Indyk z pomidorami, oliwkami i szałwią
Następnie dodać pomidory, oliwki, skórkę pomarańczową, szałwię, rozmaryn Prymat. Całość wymieszać, doprawić do smaku solą morską i pieprzem czarnym mielonym.
Krok 6 - Przepis dnia III, odc. 17: Indyk z pomidorami, oliwkami i szałwią
Gotować do miękkości mięsa (przez ok. 20 minut). Tak przygotowanego indyka podawać z sosem, dekorując na przykład kaparami i świeżymi listkami rukoli.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat