Przepis dnia, odc. 15. Pieczony karp na soczewicy

Przepis dnia, odc. 15. Pieczony karp na soczewicy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z karpia

    8 x 80 g
  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

    4 łyżki
  • soczewica

    300 g (ugotowana/konserwowa)
  • pomidorki koktajlowe

    8 szt. (ćwiartki)
  • pieczarki

    100 g (plastry
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • cebula

    1 szt. (słodka, posiekana)
  • czosnek

    2 ząbki (posiekane)
  • cytryna

    1 szt.
  • kapary całe Smak

    1 łyżka (posiekane)
  • natka pietruszki

    4 gałązki (posiekane)
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    (do smaku)
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    (do smaku)
  • Papryka ostra mielona Prymat

    (do smaku)
  • tymianek

    (do smaku)
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia, odc. 15. Pieczony karp na soczewicy

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia, odc. 15. Pieczony karp na soczewicy foto
Umytego, oczyszczonego i osuszonego karpia pokroić.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 15. Pieczony karp na soczewicy foto
Oprószyć przyprawą do ryb, mąką i obsmażyć .
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 15. Pieczony karp na soczewicy foto
Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, czosnek, pieczarki i dodać soczewicę.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 15. Pieczony karp na soczewicy foto
Po trzech minutach duszenia dodać pomidory i kapary. Całość wymieszać i doprawić do smaku. Smażonego karpia posypać poszatkowaną pietruszką, skropić cytryną, włożyć do piekarnika na 10 minut w temperaturze 160°C.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 15. Pieczony karp na soczewicy foto
Aromatyczną i gorącą soczewicę z pieczarkami ułożyć na talerzach.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 15. Pieczony karp na soczewicy foto
Na niej umieścić karpia i podawać.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat