Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia, odc. 15. Pieczony karp na soczewicy

5.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z karpia 8 x 80 g
olej rzepakowy 1/2 szklanki
mąka pszenna 4 łyżki
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 4 łyżki
soczewica 300 g (ugotowana/konserwowa)
pomidorki koktajlowe 8 szt. (ćwiartki)
pieczarki 100 g (plastry
olej rzepakowy 4 łyżki
cebula 1 szt. (słodka, posiekana)
czosnek 2 ząbki (posiekane)
cytryna 1 szt.
kapary całe Smak 1 łyżka (posiekane)
natka pietruszki 4 gałązki (posiekane)
Sól ziołowa jodowana Prymat (do smaku)
Pieprz czarny mielony Prymat (do smaku)
Papryka ostra mielona Prymat (do smaku)
tymianek (do smaku)

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia, odc. 15. Pieczony karp na soczewicy

Kroki postępowania

1
Umytego, oczyszczonego i osuszonego karpia pokroić.
Krok 1 - Przepis dnia, odc. 15. Pieczony karp na soczewicy foto
2
Oprószyć przyprawą do ryb, mąką i obsmażyć .
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 15. Pieczony karp na soczewicy foto
3
Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, czosnek, pieczarki i dodać soczewicę.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 15. Pieczony karp na soczewicy foto
4
Po trzech minutach duszenia dodać pomidory i kapary. Całość wymieszać i doprawić do smaku. Smażonego karpia posypać poszatkowaną pietruszką, skropić cytryną, włożyć do piekarnika na 10 minut w temperaturze 160°C.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 15. Pieczony karp na soczewicy foto
5
Aromatyczną i gorącą soczewicę z pieczarkami ułożyć na talerzach.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 15. Pieczony karp na soczewicy foto
6
Na niej umieścić karpia i podawać.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 15. Pieczony karp na soczewicy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak